Rezultati strateškog projekta FIRESPILL, punog naziva ‘Poticanje poboljšane reakcije prekograničnih hitnih službi i prevencija katastrofa povećanjem sigurnosne razine’ predstavljeni su 23. lipnja u ABC centru u prostorijama Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.
 

Cilj samog projekta je povećanje kapaciteta organizacija hitnih službi u svrhu učinkovitijeg rješavanja prirodnih katastrofa te onih uzrokovanih ljudskim djelovanjem dok je fokus predstavljanja bila simulacija požara u zatvorenom prostoru. Pri pokaznoj vježbi spašavanja s visina, demonstrirano je korištenje zapovjedno-komunikacijskog vozila vrijednog 450.000 eura.

Vrijedno vozilo opremljeno je IT sustavima za lakšu koordinaciju rada svih službi na terenu. Postavljene su TETRA radiostanice, generator, radio repetitor, satelitski Internet te kamera na teleskopskom stupu, što će u potpunosti olakšati borbu s požarima.

– Požrtvovnost hitnih službi nemjerljiva je, a projektom je napravljen značajan iskorak s opremanjem službi te je doprinio sigurnosti ne samo naše županije, već i šire. Veliki je to doprinos kompletnom vatrogastvu Republike Hrvatske. Uz  kontinuirano ulaganje u vatrogastvo te sposobnosti koje vatrogasci imaju, ovim projektom sigurnost građana je na visokoj razini – poručuju voditelji projekta.

Iz JU Razvojna agencija Šibensko-kninske županije naglašavaju da klimatske promjene uzrokuju sve toplija ljeta i suho tlo podložno požarima stoga je bitno povlačiti i ulagati europska sredstva u projekte kao što je FIRESPILL, koji odgovara na stvarne potrebe na terenu i na potrebe vatrogasaca.

Svaki je požar različit i neusporediv te je iznimno teško predvidjeti što će se dogoditi. Zato je važno imati suvremenu opremu i spremne vatrogasce, a projekt FIRESPILL iznimno je vrijedna pomoć u borbi protiv požarnih katastrofa.

Važnost ovakvog projekta dijeljenje je znanja i usvajanje dobre prakse koja se može proširiti na druge općine, regije i zemlje.

– Pokazna vježba u Vodicama izvrstan je pokazatelj, ne samo građanima, već čelnicima općina i gradova  kako poboljšati rad svih žurnih službi diljem Hrvatske, ali i šire. Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije u procesu je dovršavanja Emergency services regulatory systems green papera, važnog dokumenta čiji je cilj pomoći svim žurnim službama pri usklađivanju načina djelovanja kod prirodnih katastrofi te onih nastalih ljudskim djelovanjem. Dokument kojim bi se uskladio rad svih žurnih službi trebale bi usvojiti sve naše krovne organizacije – poručuju iz Razvojne agencije.

Podsjetimo, projekt ‘FIRESPILL’ strateški je prekogranični projekt, vrijedan 16.492.799,60 eura te je financiran sredstvima Europske unije kroz program Interreg Italija – Hrvatska kojeg JU Razvojna agencija Šibensko-kninske županije provodi u suradnji s 15 hrvatskih i talijanskih partnera.