Djelatnici Razvojne agencije ŠKŽ sudjelovali su u Ferrari u Italiji na prekograničnom treningu projekta FIRESPILL čiji je cilj unapređenje operativnih sposobnosti žurnih službi te uspostava Centra za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu.

Prekogranični trening pod nazivom “Ten years after the earthquake: Firespill innovative actions for the restoration of cultural heritage” je organizirala Emilia-Romagna Region, jedan od partnera na projektu Firespill. U suradnji s Odjelom za arhitekturu Sveučilišta u Ferrari, predstavnici Emilia-Romagna Region prezentirali su rezultate pilot istraživanja unutar radnog paketa 4 koji se odnosi na razvoj pilot aktivnosti u slučaju požara i potresa. U svome izlaganju, predavači su se osvrnuli i na procese obnove nakon potresa te su se prisjetili razornih potresa koji su regiju Emilia-Romagna pogodili prije deset godina. 

U sklopu radne skupine održan je sastanak na temu realizacije pilot aktivnosti svakog pojedinog partnera te su razmijenjena iskustva i problemi u području civilne zaštite.

Podsjećamo, Razvojna agencija ŠKŽ, kao jedan od partnera projekta FIRESPILL, kroz pilot aktivnost nabavlja 3,3 milijuna kuna vrijedno potpuno opremljeno zapovjedno-komunikacijsko vozilo s ciljem uspješnije koordinacije svih žurnih i drugih interventnih službi na terenu u Šibensko-kninskoj županiji u slučaju prirodnih katastrofa i drugih kriznih situacija.