U tijeku je Konferencija o Plavom rastu na temu “Inovacije za održivo korištenje morskih resursa” na kojoj sudjeluju predstavnici Razvojne agencije Šibensko-kninske županije. Konferencija se održava od 7. do 9. lipnja u Budvi u organizaciji Gospodarske komore Crne Gore, a dio je projekta SHIPMENTT Plus koji se financira iz Interreg ADRION programa Europske unije.

Konferencija je okupila veliki broj predstavnika javnog i privatnog sektora s područja cijele Europe, a otvorila ju je predsjednica Gospodarske komore Crne Gore, Nina Drakić riječima: “Rast ove sfere gospodarstva trebao bi biti vođen inovacijama, investicijama koje smanjuju emisiju ugljika i zagađenje poboljšanjem energetske efikasnosti i zaustavljanjem gubitka bioraznolikosti“.

Konferenciji prisustvuje i Franjo Kovačević, direktor startup tvrtke „Future power generator“ iz Šibenika koji je kao govornik u okviru panel diskusije „Možemo li udružiti snage? Važnost transfera tehnologije i zaštite intelektualnog vlasništva u jačanju plavog gospodstva“ govorio o brodovima koje razvija u okviru svoje tvrtke i koji za pogon koriste obnovljive izvore energije. Direktor Kovačević je iz perspektive poduzetnika koji je u postupku zaštite intelektualnog vlasništva govorio o zaštiti intelektualnog vlasništva te o nužnosti da inovativna rješenja morskog i cestovnog transporta koja koriste ekološki prihvatljiva rješenja ne budu skupa.  

Tijekom događanja posebna pažnja je posvećena razmatranju različitih plavih projekata realiziranih širom jadransko-jonskog i mediteranskog područja, kao i na razmjenu najboljih praksi i preporuka za pokretanje i jačanje sinergija u sektoru Plavog rasta na razini cijele Europe.