Prisustvovali smo konferenciji o budućnosti Interrega u organizaciji Europskog odbora regija, Interact-a i hrvatskog predsjedništva EUSAIR-a koja se održava u razdoblju od 14. – 16. svibnja 2024. u Amadria parku u Šibeniku.

Konferencija je uvodno događanje u okviru 9. godišnjeg foruma Strategije EU-a za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) koji tvorcima politika i svim dionicima pruža priliku da razmisle o tome kako fondovi kohezijske politike pomažu jadranskoj i jonskoj regiji te kako regije mogu rješavati zajedničke izazove zajedničkim dugoročnim ciljevima.

Na konferenciji smo imali priliku čuti dosadašnja iskustva u svim segmentima europske teritorijalne suradnje, razmjenu mišljenja o optimizaciji provedbe tijekom razdoblja 2021.-2027. i sudjelovati u razvoju vizije za razdoblje nakon 2027. godine.

Forumu prisustvuju visoki predstavnici svih organizacija i Upravljačkih odbora u okviru europske teritorijalne i prekogranične suradnje, kao i predstavnici hrvatskih ministarstava, uz domaćine gradonačelnika grada Šibenika Željka Burića i šibensko-kninskog župana dr.sc. Marka Jelića.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira obratila se putem videoporuke, a sudionicima su se između ostalih obratili i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić.

Također, održat će se i predaja hrvatskog predsjedanja EUSAIR-om Grčkoj 🇬🇷.

Sljedeća dva dana održati će se niz panel rasprava na kojima će sudjelovati predstavnici javnog, znanstvenog i civilnog sektora, ali i B2B sastanci poduzetnika na kojima će se obrađivati relevantne teme zelene i digitalne transformacije, uključivanja mladih, te povezivanje MSP-ova.

Više o EUSAIR forumu možete saznati na: 🔗https://bit.ly/3wB6U8c