• 21. listopada 2023.
  • admin
  • 0

U organizaciji Šibensko-kninske županije i Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije u četvrtak, 26. listopada upriličit će se manifestacija Dan energetske održivosti Šibensko-kninske županije, tijekom kojeg će učenici osnovnih i srednjih škola s područja županije, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku prezentirati projekte i rješenja iz područja energetske učinkovitosti i prilagodbe klimatskim promjenama od značaja za javni sektor i građane, kao i mogućnosti (su)financiranja istih.

Program obilježavanja Dana energetske održivosti održat će se u Adriatic Business Centru u Šibeniku, na adresi Narodnog preporoda 4, s početkom u 10 sati, a otvorit će ga učenici osnovnih škola Šibensko – kninske županije, koji će prezentirati na koji bi način oni riješili „crne točke“ svojih gradova, na energetski učinkovit način.

Nakon toga uvodni govor će održati predstavnici domaćina te šibensko-kninski župan, dr. sc. Marko Jelić.

Svoj doprinos energetskoj održivosti predstavit će učenici Industrijsko-obrtničke škole iz Šibenika, koji će prisutnima na licu mjesta demonstrirati način rada fotonaponskih panela.

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pružit će informacije o mogućnostima sufinanciranja projekata energetske učinkovitosti prilagodbe klimatskim promjenama, što će zasigurno privući pozornost okupljenih.

Po završetku izlaganja Fonda, uslijedit će predavanje koje će održati prof. dr. sc. Mario Vašak sa Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku, na kojem će se moći saznati nešto više o studiju i studijskim programima te energetski učinkovitim rješenjima prema preporukama struke.

Za kraj, kao primjer dobre prakse bit će predstavljen projekt uspješno provedene energetske obnove zgrade Doma za starije osobe Cvjetni dom Šibenik.