Zbog velikog interesa, druga edukativna radionica posvećena rezidbi maslina, u sklopu projekta TAKE IT SLOW, održana je u Vodicama, 19. ožujka 2023. godine u organizaciji Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

Na radionici kojoj je nazočilo više od pedeset maslinara, dr. sc. Šime Marcelić, asistent na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru predstavio je rezidbu usjeva, ali se osvrnuo i na samu regenerativnu rezidbu kojom se uklanjaju velike grane na stablu masline.

Početkom travnja planirana je terenska radionica „Cijepljenje ili privijanje maslina“ s fokusom na osnovne razloge cijepljenja maslina. Radionice će se održavati ovisno o vremenskim uvjetima, a za točan datum i vrijeme pozivamo vas da pratite službene stranice Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

Radionica se održala u okviru prekograničnog projekta Razvojne agencije ŠKŽ „TAKE IT SLOW“ (engl. Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow) čiji je cilj brendirati Jadransku regiju, način života te njena prirodna i kulturno-povijesna bogatstva i vrijednosti, a kojeg Razvojna agencija provodi u konzorciju s 12 partnera s hrvatske i talijanske strane jadranske obale. Budući da je cijeli projekt, ali i predmetna aktivnost usmjerena prema poticanju kulture prehrane, gastronomije i stila života kroz održive turističke proizvode i usluge, Šibensko-kninska županija se usmjerila prema ekološkoj poljoprivredi i proizvodnji, osobito s obzirom na suvremeni način života i povećanu potražnju za ekološkim proizvodima.

“Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow” (TAKE IT SLOW) strateški je turistički projekt vrijedan više od 3,7 milijuna eura, sufinanciran (85%) iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Vodeći partner je Dubrovačko-neretvanska županija, a projektni partneri su Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Sveučilište u Zadru, Istarska županija, PROMOTURISMOFVG, Regija Veneto, Razvojna agencija Regije Marche, Regija Molise, Javni teatar Apulije – Regionalni konzorcij za umjetnost i kulturu, Regija Emilia-Romagna, Regija Abruzzo i Regija Apulija. Projekt je osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne, održive, pristupačne i slow prekogranične turističke destinacije.”

TAKE IT SLOW web page / Facebook / Instagram / Twitter / YouTube