U Industrijsko-obrtničkoj školi u Šibeniku, u četvrtak 27. listopada, potpisani su ugovori s tvrtkom Inovator, izvođačem radova na rekonstrukciji Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu ‘Ars Mehanica’. Ukupna vrijednost radova je 25,5 milijuna kuna.

Razvojna agencija u projektu je od 2019. godine u svojstvu tehničke podrške nositelju projekta, Industrijsko-obrtničkoj školi.

– Kada je otvoren prvi poziv od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, škola je na osnovi evaluacije ‘iskočila’ kao jedna od najboljih kada govorimo o strojarstvu, ne samo u županiji, već na razini države. Krenula je zajednička priča, od određivanje lokacije, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i u konačnici provedbe – kazala je ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije Mira Lepur, koja je predstavila svoj tim koji je pripremio i dalje radi na provedbi ovog projekta.

Inače, radi se o građevinskim radovima koji su dio projekta „Regionalnog centra kompetentnosti ARS MECHANICA“. Projekt se financira sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj ovog preko 30 milijuna kuna vrijednog projekta je Industrijsko-obrtnička škola Šibenik, dok su partneri u projektu Šibensko-kninska županija i Tehnička škola Šibenik.

– Šibensko-kninska županija, osim turizma, svoju viziju razvoja usmjerila je na razvoj industrijske proizvodnje. Danas smo ovdje kako bi potpisali ugovor o Regionalnom centru za tri županije, a ovim projektom dobit ćemo iznimnu infrastrukturu – rekao je dr. sc. Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije.

Predstavnici tvrtke Arhikon d.o.o. koji su izradili projekt gradnje budućeg Centra kompetentnosti su predstavili buduću građevinu i njene funkcionalnosti, nakon čega se pristupilo potpisivanju ugovora o građenju između Industrijsko-obrtničke škole i tvrtke Inovator d.o.o. koja je izvođač radova. Obje su strane izrazile zadovoljstvo skorim početkom radova čije predviđeno trajanje je 12 mjeseci.

Spomenimo, uz projekt Regionalni centar kompetentnosti ‘ARS MECHANICA’ kojim će se izgraditi sam centar, provodi se i projekt ‘ARS MECHANICA za nove kompetencije’ čiji je cilj osnažiti kompetencije odgojno-obrazovnih djelatnika, učenika i odraslih polaznika Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) u podsektoru strojarstva za Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju u skladu s potrebama tržišta rada regije te uspostaviti suradnju s ustanovama za strukovno obrazovanje u RH i EU, Visokim učilištima i gospodarskim sektorom regije, ali i šire.

U sklopu projekta ‘ARS MECHANICA za nove kompetencije’ održane su tako brojne edukacije i usavršavanja nastavnika te početkom lipnja događanje ‘Dan otvorenih vrata’ čiji je cilj bio upoznati učenike s programima Industrijsko-obrtničke škole Šibenik koja je u srpnju 2018. imenovana regionalnim centrom kompetentnosti za podsektor strojarstva. Prošli tjedan u Industrijsko-obrtničkoj školi Šibenik u sklopu ovog prokjekta održan je i Sajam poslodavaca. Sajam je bio idealna prilika za sve maturante, nezaposlene osobe te one koji se žele prekvalificirati da doznaju sve o mogućnostima zapošljavanja, ali i programima doškolovanja i prekvalifikacija koje se provode u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti..

Više informacija o projektima potražite na webu i Facebooku.

Projekt ‘ARS MECHANICA za nove kompetencije’ ukupne je vrijednosti 30.689.898,49 kuna, a projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog socijalnog fonda i to u 100% iznosu.