U razdoblju od 10. – 13. listopada 2022. u talijanskim regijama Marche i Molise održana je prekogranična razmjena iskustava i znanja hrvatskih i talijanskih partnera kao jedna od najvažnijih aktivnosti strateškog projekta ARGOS kojeg Razvojna agencija provodi od lipnja 2020. godine.

Organizatori aktivnosti prekogranične razmjene znanja bili su talijanski kolege, predstavnici regija Marche i Molise, a u sklopu posjete organizirani su obilasci lokacija čije je opremanje financirano unutar projekta.

Bila je to prilika da i predstavnici hrvatskih partnera, ali i njihovi gosti predstavnici ribara i uzgajivača vide uzgajališta, centre za purifikaciju i obradu školjaka, obiđu ribarske luke te osobno razmjene iskustva i znanja s talijanskim kolegama ribarima i uzgajivačima, ali i znanstvenicima s ciljem održivog i zajedničkog upravljanja jadranskim morskim resursima.    

U sklopu posjete obišli smo luke u Anconi te posjetili Politehničko Sveučilište (Universita politechnica delle Marche) na kojem smo obišli njihove laboratorije i radionice te upoznali inovativne principe i pristupe temi akvakulture. Posjetili smo najveće udruženje uzgajivača školjaka regije Marche “Cooperativa Pescatori Molluschicoltori” gdje smo obišli njihove pogone za prihvat, purifikaciju te obradu školjaka. 

Na putu prema regiji Molise, posjetili smo ribarske luke “Fisherman Village” ribarskog gradića San Benedetto u kojima su gosti imali priliku razgovarati s domaćim ribarima i uzgajivačima školjaka udruženim u konzorcij “CO.GE.PA – Small scale fisheries consortium”. U nastavku prema gradu Termoli, u sklopu Sala Nucleo Industrial održana je prezentacija rezultata pilot projekta “Knowledge transfer on controlled reproduction and breeding of the Flat Oyster and Sea Urchin for the productive diversification odf shelfish farming through integrated aquaculture techniques” (Prijenos znanja o kontroliranoj reprodukciji i uzgoju pljosnate kamenice i morskog ježa za produktivnu diverzifikaciju uzgoja školjkaša kroz integrirane tehnike akvakulture) kao i posjet laboratoriju CREMP. 

Bila je ovo izvrsna prilika za upoznavanje sektora ribarstva i akvakulture naprednih talijanskih regija Marche i Molise s ciljem usvajanja novih znanja i upoznavanja modernih tehnologija koje primjenjuju sa zajedničkim ciljem usvajanja ribolovnih tehnika usmjerenih na održivost okoliša te stvaranjem mreže za prekograničnu razmjenu informacija i stručnih znanja među operatorima u ribarstvu i akvakulturi.

U sljedećoj fazi aktivnosti na proljeće 2023. ugostit ćemo talijanske partnere te predstavnike susjednih obalnih županija na našim prostorima – u Zadru, Šibeniku i Splitu.

Projekt ARGOS strateški je projekt ukupne vrijednosti 5,7 mil EUR-a sufinanciran sredstvima Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska u kojem uz Razvojnu agenciju Šibensko-kninske županije sudjeluju i predstavnici svih ostalih obalnih županija Hrvatske kao i 6 talijanskih regija, hrvatski i talijanski Instituti za oceanografiju i ribarstvo te predstavnici Ministarstava poljoprivrede obiju zemalja.