Aktivnosti sektora plavog rasta u Europskoj uniji čine bruto dodanu vrijednost (BDV) od oko 500 milijardi EUR godišnje i omogućuju radna mjesta za preko 5,4 milijuna ljudi u EU-u. I Europske i nacionalne institucije po pitanju ključnih sektora plavog rasta pokreću mnogobrojne inicijative, razvijaju strategije, implementiraju mjere i financiraju inovativne projekte u javnom i privatnom sektoru. EU je definitivno svjetska pomorska velesila, ali i Hrvatska u tom aspektu gospodarstva ima što za reći!

Sve ovo, i još puno više smo imali prilike čuti na zanimljivoj konferenciji o inovacijama o plavom rastu na kojoj smo ugostili brojne relevantne sudionike iz javnog, privatnog i znanstvenog sektora.

Konferenciju „Inovacije u sektoru plavog rasta“ organizirala je Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije kao jednu od aktivnosti projekta „Shipmentt – Jačanje procesa zaštite intelektualnog vlasništva i transfera tehnologije u sektoru zelene mobilnosti na moru“ u partnerstvu s dvadeset i jednom organizacijom iz javnog i privatnog sektora iz osam zemalja jadransko-jonskog područja (Grčka, Italija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Slovenija, Albanija i Hrvatska). Projekt ukupnog iznosa od 9.800.000 kuna financira se sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) u okviru europskog programa transnacionalne suradnje ADRION.

https://www.sibenik.in/sibenik/sibensko-kninska-zupanija-prva-u-hrvatskoj-donijela-obalni-plan-upravljanja-obalnim-podrucjem/115563.html