Mladi kninski poduzetnik Vedran Uroš, vlasnik je obrta za računalno savjetovanje eNinia. Ime obrta je nastalo prema povijesnom nazivu grada Knina- Ninia, te dodatka slova „e“, kao oznaka da se radi o informatičkoj djelatnosti.

Osnovna djelatnost obrta je savjetovanje u vezi sa računalima, a također ostali poslovi vezani u informacijske tehnologije.

Vedran je obrt otvorio 2018. godine, te je otada ostvario uspješnu suradnju sa nekoliko ustanova i privatnih poduzeća na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Neke od značajnijih ustanova su Grad Knin, srednja škola Lovre Montija, udruga za znanost Scientia Populo. Uspješno je surađivao i na projektu E-komunalni redar grada Knina te na projektu Informatičko inovacijskog inkubatora.

Za ovu djelatnost Vedran se odlučio prije svega radi postojanja velike potražnje za IT kadrom kao i poslovima obuhvaćenima ovom strukom. Naime osim ovoga privatnog biznisa Vedran je i predavač na Veleučilištu Marko Marulić u Kninu te se povremeno uključuje radi sudjelovanja na projektima na kojima je potrebna IT struka te radi vršenja edukacija u sklopu udruge za znanost Scientia Populo. Nakon otvaranja obrta javila se i potreba za drugim poslovima mimo savjetovanja i edukacije, tako da se bavi i održavanjem računalnih i mrežnih sustava (projektiranje, kabliranje, implementacija), popravcima elektroničke i računalne opreme, izradom vizualnog identiteta poduzetnika te ostalim uslužnim poslovima vezanim uz računalnu djelatnost.

Trenutno je orijentiran na poslovanje u Šibensko-kninskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i na puno šire područje, putem online poslova koje ne zahtijevaju fizičku prisutnost.

Izazovi sa kojima se suočava u svakodnevnom poslovanju su potreba za stalnom edukacijom i poboljšanjem kvalitete usluga. Naime, općepoznata je činjenica da se u IT sektoru stvari mijenjaju praktički svakodnevno i da je potrebno neprestano ulagati dodatne napore i financijska sredstva kako bi držali korak sa vremenom i samim time kupcu isporučili najkvalitetniju moguću uslugu.

Vedran smatra da bi država i regionalna/lokalna samouprava mogla pomoći poduzetnicima dodatnim pojednostavljivanjem različitih postupaka i procedura te smanjenjem poreznih opterećenja. Na ovaj način poduzetnik bi se mogao više orijentirati na svoj core business, a manje na administraciju. Također dodatni poticaji i potpore za nabavku opreme su uvijek dobrodošli.

Poruka koju bi naš poduzetnik želio uputiti mladima je da se odluče i krenu u posao, prilika za poduzetništvo ima i uvijek će ih biti, samo ih treba znati prepoznati i iskoristiti. Također, konstantno učenje i ulaganje u znanje uvijek se u konačnici isplate.