Danas je u prostorijama Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku predstavljen  projekt Compete Plamet-Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u djelatnosti prerade metala i plastike, kroz razvoj mreže znanja i poduzetničke infrastrukture.

Projekt ukupne vrijednosti 12,7 milijuna kuna, financira se iz Europskog fonda Interreg IPA program prekogranična suradnja Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014 – 2020 u osamdesetpet postotnom iznosu.

Uvodnu riječ dao je župan Šibensko-kninske županije, koji je naglasio da je projekt Compete Plamet od izuzetne važnosti, jer se radi  o proizvodnom projektu, kojim se podupire malo i srednje poduzetništvo iz sektora metala i plastike, a u kojem naša županija ima dugogodišnje iskustvo. Projekt je prekograničnog karaktera, te se realizira paralelno u Šibensko-kninskoj županiji i županiji Zapadno-hercegovačkoj. Problemi poduzetnika iz sektora metala i plastike u obje županije su vrlo slični, te će se realizacijom projekta uspostaviti 2 tehnološka centra koji će biti na usluzi poduzetnicima.

Nazočnima su se također obratili i pozdravili predstavnici partnera iz BIH, ravnatelj Razvojne agencije Županije Zapadno hercegovačke – HERAG, g. Ivan Jelčić kao predstavnik nositelja projekta, te načelnik Općine Posušje g. Branko Bago kao predstavnik projektnog partnera.

Aktivnosti projekta predstavila je ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije gđa.Mira Lepur.

Projekt je započeo sredinom listopada i trajat će dvije godine. Nositelj projekta je  Razvojna agencije Županije Zapadno hercegovačke – HERAG, a partneri na projektu su Općina Posušje i Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. 

Kroz projekt unaprijediti će se poslovna infrastruktura u Poduzetničkom  inkubatoru  PODI u Šibeniku i poslovnoj zoni Osrdak u Posušju. Uz obnovu prostora u obje poduzetničke zone, ujedno će se uspostaviti i dva tehnološka centra, kao obradni i strukovni centri za obradu metala i plastike. Centri će biti opremljeni novim CNC strojevima  (3 u Osrdaku i 4 u PODI),  a osposobljeni djelatnici će pružati tehničku pomoć malim i srednjim poduzećima za rad na CNC strojevima.

Ujedno će se uspostaviti prekogranična mreža kompetencija i znanja u sektoru metala i plastike u prekograničnom području. Za Šibensko-kninsku županiju ovaj projekt predstavlja nastavak aktivnosti u sektoru metala i plastike, te je komplementaran s već provedenim projektom Razvojne agencije Šibensko-kninske županije „Razvojno- inovacijski centar Alutech“.