Tehnička škola Šibenik jučer je bila domaćin završne konferencije projekta “Šibensko-Kninska Organizacija za Lokalne Izvore Čiste Energije” (ŠKOLICE). Projekt, koji se financirao iz EGP financijskog mehanizma za razdoblje 2014. – 2021., uspješno je priveden kraju, ostvarivši značajne rezultate u području energetske učinkovitosti i smanjenja ugljičnog otiska.

Konferenciju su otvorili župan Šibensko-kninske županije, dr.sc. Marko Jelić i ravnatelj Tehničke škole Šibenik, Josip Belamarić, naglasivši važnost suradnje i zajedničkog rada na projektu koji unaprjeđuje korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama. Tijekom projekta postavljeno je pet fotonaponskih elektrana s ukupnom snagom od 324,86 kWp, koje godišnje proizvode 386.443 kWh električne energije.

Na konferenciji su govorili i Srećko Tamburović iz Energetskog instituta Hrvoje Požar te Ines Plašć, predstavnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, istaknuvši važnost daljnjeg razvoja i primjene sličnih projekata u Hrvatskoj.

Josip Aras iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije prezentirao je detalje projekta i projektne rezultate, kao i ulogu Agencije u pružanju tehničke podrške projektu. Projekt je, osim što je povećao energetsku učinkovitost, imao i značajan obrazovni aspekt, omogučujući učenicima učenje o održivom razvoju i važnosti korištenja obnovljivih izvora energije.

Konferencija je zaključena raspravom o budućim koracima i potencijalima za proširenje primjene obnovljivih izvora energije, kako u Šibensko-kninskoj županiji, tako i šire.

Podsjećamo, projekt “Šibensko-Kninska Organizacija za Lokalne Izvore Čiste Energije” – ŠKOLICE, financiran kroz mehanizam Europskog gospodarskog prostora, usmjeren je na poboljšanje energetske učinkovitosti i smanjenje ugljičnog otiska u javnim ustanovama unutar Šibensko-kninske županije. Središnji element projekta je postavljanje pet fotonaponskih elektrana ukupne snage 324,86 kWp, koje će godišnje proizvesti oko 386.443 kWh električne energije. Ovo će doprinijeti smanjenju emisije CO2 za približno 110,68 tona godišnje, što predstavlja korak prema ekološki osvještenijoj zajednici.

Osim toga, projekt uključuje aktivnosti informiranja i podizanja svijesti o važnosti korištenja energije iz obnovljivih izvora. Direktnu korist od projekta imat će oko 2310 učenika, 437 nastavnika i vannastavnog osoblja, te 314 korisnika i 126 zaposlenika Doma za starije. Sve ove aktivnosti zajedno doprinose ne samo financijskim uštedama i većoj sigurnosti opskrbe energijom, već i poboljšanju općih uvjeta u navedenim ustanovama.

Završetak projekta ŠKOLICE predstavlja važan korak ka ostvarenju ciljeva Europskog zelenog sporazuma i pruža temelj za daljnje inicijative koje će doprinijeti održivoj energetskoj budućnosti Hrvatske.