U sklopu projekta EUROPE DIRECT ŠKŽ, u petak je u Skradinu održana radionica za maslinare. Radionica se sastojala od 2 dijela:

  • panel rasprave s prezentacijama i 
  • terenske radionice u masliniku.

U prvom dijelu radionice, sudionici su imali prilike čuti kako se prilagoditi klimatskim promjenama, što nam nosi budućnost i kakvi su trendovi poslovanja u drugim, razvijenijim zemljama. Na panel raspravi sudjelovali su mr.sc. Jakša Rošin s Instituta za jadranske kulture i meliorizaciju krša, doc. dr.sc. Šime Marcelić sa Sveučilišta u Zadru, Drago Laća iz Uljare Laća, Damir Buntić iz Udruge dalmatinskih uljara te Antonio Brajković, gradonačelnik Grada Skradina. 

Grad Skradin izabran je kao domaćin, jer uz vinovu lozu, na skradinskom području masline su najzatupljenije. Zasađeno je čak 470 hektara, najviše oblice s oko 150 tisuća stabala, te autohtone sorte krvavice s oko 50 tisuća.

Nakon panela, uslijedile su prezentacije. Dr. sc. Josip Tadić održao je predavanje na temu: ‘Introdukcija novih sustava uzgoja i kultivara masline u izazovne uvjete krša’, zatim je predstavljen alat – ‘Rural toolkit’ od strane JRC-a (Joint Research Centre) te  ‘Knowledge Facilitation Tool’ -Softver alat za poljoprivrednike razvijen iz EU projekta XGain.

U drugom dijelu radionice, održana je terenska nastava u maslinku Uljare Laća, gdje je organiziran praktični dio nastave na temu: Rezidba, gnojidba i cijepljenje maslina. Nastavu je održao doc.dr.sc. Šime Marcelić sa Sveučilišta u Zadru, a polaznici su imali prilike uživo naučiti i vidjeti kako pravilno rezati i uzgajati maslinu. 

Terenskom nastavom zaokružili smo kompletnu podršklu maslinarima skradinskog kraja i ojačali njihova znanja i vještine u borbi protiv klimatskih promjena, ali isto tako pružili im uvid u to koje mjere EU poduzima kako bi se poljoprivrednicima olakšao rad i pružila podrška.