U organizaciji vodećeg projektnog partnera Sveučilište u Patrasu u Patrasu uspješno je održan dvodnevni kick-off sastanak na kojemu su sudjelovali i predstavnici Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

Sastanak je bio važna prilika za upoznavanje projektnog partnerstva sa svim aktivnostima u središtu projekta, s naglaskom na uključivo i kružno gospodarstvo u sektoru akvakulture, inovativnim prostornim planiranjem ekosustava i pristupu koji je temeljen na kružnim praksama u blizini obale i u unutarnjim vodama.

Projekt AZA4ICE, punog naziva „Allocated Zones for circular Aquaculture to trigger the transition to an Inclusive and Circular Economy in aquaculture sector fostering new business opportunities and eco-consciousness society“ je osmišljen s ciljem promicanja prijelaza na kružno i učinkovito gospodarstvo u sektoru akvakulture.

Nositelj projekta je Sveučilište u Patrasu (Grčka), a partneri na projektu uz Javnu ustanovu Razvojna agencija Šibensko-kninske županije su i Region of Ionian islands (Grčka), International Marine Centre (Italija), Andalusian Research & Training Institute of Agriculture, Fisheries Agrifood & ecological production (Španjolska), Business and Innovation Maritime Cluster – Toulon Var Technology (Francuska), Adria Innovation Harbour (Hrvatska), Dynamic Vision (Grčka), Institute of Fish Resources (Bugarska), Chamber of Economy of Montenegro (Crna Gora) te Portuguese Institute of the Sea and Atmosphere, P.I. (Portugal).

Razvojna agencija Šibensko-kninske županije će surađivati s projektnim partnerima u cilju provedbe aktivnosti projekta u Hrvatskoj. Na temelju svoje institucionalne uloge, agencija će testirati metodologiju AZA4ICE projekta na hrvatskom pilot mjestu – ograđeno područje rijeke Krka/Prokljansko jezero u Šibensko-kninskoj županiji.

Ukupan proračun projekta,  koji je prijavljen i odobren kroz poziv programa INTERREG MED 2021-2027 iznosi 2.962.186,00 €, od čega su 80% sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a za Razvojnu agenciju Šibensko-kninske županije na raspolaganju je 150.000,00 €. Projekt je započeo 01. siječnja 2024. i traje do 30.rujna 2026. godine.