Na službenoj internetskoj stranici Europske unije možete pronaći Paket instrumenata za ruralna područja (Rural toolkit) za novo programsko razdoblje 2023. – 2027. godine.

Paket instrumenata za ruralna područja sveobuhvatan je vodič za financiranje i mogućnosti potpore EU-a za ruralna područja u Europskoj uniji.

Cilj mu je pomoći lokalnim vlastima, institucijama i dionicima, poduzećima i pojedincima da utvrde i iskoriste postojeće fondove, programe i druge inicijative EU-a za financiranje i potporu te da potiču razvoj u ruralnim područjima.

Mogućnosti financiranja su izravna primjena i primjena putem nacionalnih ili regionalnih tijela.

Financijski instrumenti su Savjetodavni centar InvestEU i Fond InvestEU.

Paket instrumenata za ruralna područja dio je dugoročne vizije Europske komisije za jača, povezana, otporna i prosperitetna ruralna područja u EU-u. Pokazuje kako inicijative i prakse koje se podupiru programima i politikama financiranja EU-a mogu pomoći ruralnim zajednicama da revitaliziraju svoja područja.

U odjeljku Resursi možete vidjeti detaljni vodič o mogućnostima financiranja EU-a dostupnima u razdoblju 2021. – 2027. godine za neke određene sektore: širokopojasni pristup internetu, kulturu, obrazovanje, energetiku, okoliš i turizam.

Također, možete istražiti raznolik raspon praktičnih primjera, studija slučaja i inspirativnih priča te steći uvid u to kako su fondovi i mehanizmi potpore EU-a već uspješno provedeni u ruralnim područjima diljem Europske unije.

Izvor: Ruralni razvoj