U ABC-u je u utorak 24. siječnja održana 4. sjednica Otočnog partnerstva Šibensko-kninske županije.

Sjednicu je vodio predsjednik Otočnog partnerstva, župan dr.sc. Marko Jelić, a prisustvovalo je 35 članova – predstavnika otočnih zajednica koji izravno sudjeluju u odabiru ulaganja i kreiranja smjerova razvoja za svoje otoke.

Nakon Teritorijalne strategije za razvoj otoka Šibensko-kninske županije za razdoblje 2021. – 2027. godine koja je usvojena na 3. sjednici Otočnog partnerstva Šibensko-kninske županije, usuglašeni su stavovi oko podjele alokacije od 15,9 mil €. Članovi Otočnog partnerstva glasali su za projekte koji će se prijaviti na predpoziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU koji očekujemo uskoro.

Financirati će se projekti iz 4 glavna područja ulaganja, odnosno: unaprjeđenje poslovne i javne infrastrukture na otocima; održivo upravljanje, očuvanje i korištenje otočnog prostora; valorizacija kulturne baštine i razvoj kulturnih usluga na otocima te poticanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energija na otocima.

Inače, Otočno partnerstvo daje suglasnost za svaki projekt koji se planira financirati iz Teritorijalnog Programa (ITP) na otocima u sastavu županije.