• 17. prosinca 2023.
  • admin
  • 0

U Adriatic Business Centru, u četvrtak, 14. prosinca, predstavljeni su rezultati projekta “Tehnička pomoć u Šibensko-kninskoj županiji – II. faza“ te je najavljena nova faza tehničke pomoći. Prezentaciji su uz predstavnike Razvojne agencije, na čelu s ravnateljicom Biljanom Gulin, prisustvovali i župan šibensko-kninski dr.sc. Marko Jelić sa suradnicima te predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Središnje agencije za ugovaranja i financiranje te javno-pravnih tijela s područja županije

„Tehnička pomoć u Šibensko-kninskoj županiji – II. faza“ je projekt kojeg Razvojna agencija provodi od 2019. godine, kao akreditirani regionalni koordinator od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. U obje faze projekta koji se kontinuirano provodi od 2016. do danas, za našu županiju, gradove, općine i javnopravna tijela pripremljeno je i provedeno preko 70 različitih projekata u vrijednosti od preko 60 milijuna eura. Radi se o projektima iz svih sektora područnog i lokalnog razvoja – od onih koji se bave obrazovanjem, zdravstvom, kulturno-povijesnom baštinom, zelenom i digitalnom tranzicijom te pružanjem podrške stanovništvu ruralnih područja (posebice ženama i starijoj populaciji) i rekonstrukcijom domova za starije do projekata komunalne infrastrukture, energetske učinkovitosti i obnove javnih zgrada, pročišćavanja otpadnih voda, uređenja zelenih površina i šetnica, dječjih igrališta i sportskih dvorana.

Uz projekte infrastrukturnog uređenja i opremanje Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) ARS MECHANICA i Centra za razvoj marikulture Šibensko-kninske županije, u drugoj fazi projekta posebice se ističu projekti komunalne infrastrukture (odvodnja) i jačanja kapaciteta žurnih službi (vatrogasni domovi) u vrijednosti od preko 5,7 milijuna eura; projekati energetske učinkovitosti škola i domova za starije u Šibensko-kninske županije u vrijednosti od 2,1 milijun eura; projekti financiranja specijalizacije liječnika Domova zdravlja te stručnog usavršavanja medicinskih sestara i tehničara u vrijednosti od preko 1,4 milijuna eura; te projekti jedinica lokalne samouprave programa ZAŽELI u vrijednosti od preko 3,8 milijuna eura.

Uz to, Razvojna agencija je izradila i niz strateških županijskih dokumenata, uključujući i Plan razvoja Šibensko-kninske županije od 2021. do 2027. godine te Provedbeni program Šibensko-kninske županije od 2021. do 2025. godine. Izrađen je i dokument Mapiranje sektora zdravstva i socijalne skrbi u Šibensko-kninskoj županiji, koji predstavlja važan dokumentacijski temelj za sve buduće projekte u sektoru zdravstva i socijalne skrbi u županiji, a završena je i izrada Teritorijalne strategije razvoja otoka Šibensko-kninske županije za razdoblje 2021.-2027., kao kvalitetna podloga za povlačenje 15,9 milijuna eura sredstava za otočne projekte iz natječaja Integriranog Teritorijalnog Programa.

Projekt „Tehnička pomoć u Šibensko-kninskoj – II. faza“, financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., vrijednosti preko 1,8 milijuna eura i  cilj mu je povećanje korištenja sredstava EU fondova u Šibensko – kninskoj županiji kroz pružanje potpore korisnicima za pripremu i provedbu projekata te jačanje kapaciteta lokalne i područne (regionalne) samouprave za adekvatno planiranje i provedbu mjera usmjerenih na korištenje sredstava EU fondova.