• 11. prosinca 2023.
  • Katarina Golubic - Pauk
  • 0

Projekt “Šibensko-Kninska Organizacija za Lokalne Izvore Čiste Energije” – ŠKOLICE, financiran iz EGP financijskog mehanizma za razdoblje 2014. – 2021., svečano je predstavljen 8. prosinca 2023. godine u prostorijama OŠ Domovinske zahvalnosti u Kninu.

Projekt ŠKOLICE ukupne vrijednosti 291.988,09 eura pripremljen je od strane Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Nositelj projekta je Tehnička škola Šibenik, dok su partneri na projektu Osnovna škola Domovinske zahvalnosti, Osnovna škola Dr. Franje Tuđmana te Srednja škola Lovre Montija iz Knina, kao i Dom za starije osobe – „Cvjetni dom” iz Šibenika. Projekt kojim upravlja JU Razvojna agencija ŠKŽ u provedbi je od svibnja prošle godine, a završava krajem travnja 2024. godine.

Predstavljanje projekta otvorila je gđa. Marija Stojanović, ravnateljica škole, koja je istaknula značaj projekta ŠKOLICE ne samo za energetsku učinkovitost, već i za obrazovni aspekt učenja o održivom razvoju, naglašavajući kako ovaj projekt donosi konkretne benefite za lokalnu zajednicu i obrazovni sektor.

Središnji dio događanja obilježili su govor župana dr.sc. Marka Jelića i gradonačelnika Knina, Marija Ćaćića. Župan Jelić posebno je naglasio važnost međunarodne suradnje i podrške, izražavajući zahvalnost Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu, zemljama osnivačima EGP fonda. S ponosom je istaknuo prilagodbu prostornog plana Županije koja omogućava lakše korištenje fotonaponskih sustava, potičući lokalne općine i gradove na planiranje područja za postavljanje fotonaponskih elektrana. Gradonačelnik Ćaćić je svojim govorom istaknuo inicijative grada Knina u korištenju solarne energije i vodika za čisti gradski prijevoz, naglašavajući kako će iskustva i znanja stečena kroz projekt ŠKOLICE biti dragocjena za buduće projekte grada, pogotovo u kontekstu obnovljivih izvora energije.

Posebno su bili istaknuti gosti, gđa. Ines Plašć, predstavnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, i g. Srećko Tamburović iz Energetskog instituta Hrvoje Požar. Njihovo prisustvo je dodatno naglasilo važnost projekta ŠKOLICE, a ravnateljica i župan su posebno pozdravili njihov doprinos i podršku projektu.

Gospodin Josip Belamarić, ravnatelj Tehničke škole u Šibeniku, detaljno je prezentirao tehničke specifikacije i očekivane uštede koje će donijeti pet instaliranih fotonaponskih elektrana projekta ŠKOLICE, ukupne snage 324,86 kWp, koje će godišnje proizvoditi oko 386.443 kWh električne energije. Naglasio je kako ovaj projekt ne samo da optimizira potrošnju električne energije u javnim ustanovama, već također otvara put za značajne financijske uštede i pruža priliku za edukaciju mladih o važnosti obnovljivih izvora energije, što će imati dugoročne pozitivne posljedice za cijelu zajednicu.

Projekt “Šibensko-Kninska Organizacija za Lokalne Izvore Čiste Energije” – ŠKOLICE, financiran kroz mehanizam Europskog gospodarskog prostora, usmjeren je na poboljšanje energetske učinkovitosti i smanjenje ugljičnog otiska u javnim ustanovama unutar Šibensko-kninske županije. Središnji element projekta je postavljanje pet fotonaponskih elektrana ukupne snage 324,86 kWp, koje će godišnje proizvesti oko 386.443 kWh električne energije. Ovo će doprinijeti smanjenju emisije CO2 za približno 110,68 tona godišnje, što predstavlja korak prema ekološki osvještenijoj zajednici.

Osim toga, projekt uključuje aktivnosti informiranja i podizanja svijesti o važnosti korištenja energije iz obnovljivih izvora. Direktnu korist od projekta imat će oko 2310 učenika, 437 nastavnika i vannastavnog osoblja, te 314 korisnika i 126 zaposlenika Doma za starije. Sve ove aktivnosti zajedno doprinose ne samo financijskim uštedama i većoj sigurnosti opskrbe energijom, već i poboljšanju općih uvjeta u navedenim ustanovama.