Jučer je u prostorijama Razvojne agencije održan sastanak na temu pripreme otočnih projekata koji će se financirati u sklopu Teritorijalne strategije razvoja otoka Šibensko-kninske županije, a na kojem su uz izaslanstvo Šibensko-kninske županije predvođeno županom dr. sc. Markom Jelićem te predstavnike Razvojne agencije Šibensko-kninske županije i predstavnike jedinica lokalne samouprave s područja županije, sudjelovali i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

U okviru Teritorijalne strategije razvoja otoka Šibensko-kninske županije, za otoke naše županije, u svrhu rješavanja specifičnih problema i izazova s kojima se suočavaju, osigurano je ukupno 15,9 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Podsjećamo, u rujnu ove godine, na sjednici Otočnog partnerstva i sjednici Partnerskog vijeća Šibensko-kninske županije, jednoglasno je prihvaćen nacrt Teritorijalne strategije razvoja otoka Šibensko-kninske županije, nakon čega je ista usvojena i na pretposljednjoj, 21. sjednici Županijske skupštine Šibensko-kninske županije. S obzirom da će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije uskoro otvoriti javni pozivza projekte kojiće se financirati u sklopu Teritorijalne strategije, danas je u ABC-u Šibenik održan sastanak predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave s predstavnicima resornog ministarstva.

Otočni koordinator Stipe Španja iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije održao je prezentaciju o prikupljenim projektnim prijedlozima čija ukupna vrijednost iznosi 27.664.882 eura, a dogovor oko kojih je ključan kako bi se već sad moglo započeti s izradom projektno-tehničke dokumentacije. Potom su sudionicima sastanka izloženi i obrazloženi komentari Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, nakon čega je g. Španja predložio koji od prijavljenih projekata se mogu tematski povezati čime bi se olakšao proces prijave na otvoreni javni poziv.

Predstavnici ministarstva, načelnik Sektora za programiranje, planiranje i vrednovanje politike razvoja otoka Veljko Radić te voditelj Službe za programiranje i pripremu politike razvoja otoka Ivo Vrandečić-Loje istaknuli su kako svaki projekt mora biti usklađen s prihvatljivim aktivnostima Teritorijalne strategije u sklopu koje su definirana četiri glavna područja ulaganja na otocima, odnosno unaprjeđenje poslovne i javne infrastrukture, održivo upravljanje, očuvanje i korištenje otočnog prostora, valorizacija kulturne baštine i razvoj kulturnih usluga te poticanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energija. G. Radić je, također, istaknuo da je poželjno da se projekti rukovode određenim pokazateljima, kao što je, na primjer, doprinos zelenoj i plavoj infrastrukturi, te da sve projekte mora odobriti Otočno partnerstvo Šibensko-kninske županije kao radna skupina koja uključuje otočne dionike.