• 31. listopada 2023.
  • admin
  • 0

U Industrijsko-obrtničkoj školi održana završna konferencija projekta „ARS MECHANICA za nove kompetencije“

Projekt „ARS MECHANICA za nove kompetencije“ nakon 46 mjeseci iznimno uspješne provedbe došao je svome kraju, a nastao je s ciljem osnaživanja stručnih znanja, vještina i kompetencija učenika i odraslih polaznika regionalnog centra kompetentnosti u (pod) sektoru strojarstva putem uspostave kadrovskih i programskih uvjeta, te povećanja interesa za visokokvalitetnim strukovnim obrazovanjem putem promocije aktivnosti Centra i suradnje s ključnim dionicima, a što će u konačnici pridonijeti potrebama tržišta rada i gospodarskom razvoju.

Kroz projekt, Industrijsko-obrtnička škola Šibenik, imenovani Regionalni centar kompetentnosti u podsektoru strojarstva, provela je unaprjeđenje i modernizaciju programa strukovnog obrazovanja učenika i osposobljavanja odraslih polaznika uključujući i mentore kod poslodavaca te osnažila kompetencije odgojno-obrazovnih djelatnika kroz niz stručnih usavršavanja i edukacija. Projektom je također uspostavila suradnju s ključnim dionicima (ustanovama za strukovno obrazovanje na nacionalnoj i međunarodnoj razini, gospodarskim sektorom i visokim učilištima) kako bi se stvorili uvjeti za pružanje visokokvalitetnog obrazovanja. Izrađeni su različiti dokumenti za upravljanje, razvoj i vrednovanje RCK, izrađena su i uvedena u nastavu 4 izborna modula te 3 neformalna programa za obrazovanje odraslih, suvremenom specijaliziranom opremom opremljene su radionice u 3 škole, Srednjoj školi Metković, Tehničkoj školi Šibenik te Industrijskoj-obrtničkoj školi Šibenik, a potpuno je opremljen i praktikum za kućne instalacije.

Ukupna vrijednost projekta je 30.689.898,49 kn odnosno, 4.073.249,52 EUR, a sufinanciran je u 100% iznosu sredstvima Europske unije, iz Europskog socijalnog fonda. Partneri u provedbi projekta bili su: Šibensko-kninska županija, Obrtnička komora Šibensko-kninske županije, Tehnička škola Šibenik, Srednja škola Metković, Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb, Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, Impol-TLM d.o.o., Auto centar Šibenik d.o.o., Capax d.o.o., Klima elektro Šupe, Elektrolux TS d.o.o., Gambi d.o.o., Ivanal d.o.o. te ZM-Vikom d.o.o..

Tehničku podršku u pripremi i provedbi projekta ovog veoma važnog projekta na razini županije, ali i regije pružila je Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije u sklopu projekta „Tehnička pomoć u Šibensko-kninskoj županiji – II. faza“, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a  kojemu je cilj povećanje korištenja sredstava EU fondova u županiji te što bolja informiranost i pripremljenost dionika regionalne i lokalne samouprave za povlačenje EU sredstava, odnosno realizaciju projekata u našoj županiji.

O samom projektu možete više saznati na https://rck-arsmechanica.com/ .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)