• 30. listopada 2023.
  • admin
  • 0

U Opatiji je 26. i 27. listopada 2023. održan 3. Forum za dijeljenje znanja s ciljem poboljšanja učinkovitosti javnih politika. Dio je projekta „Poboljšano strateško planiranje na regionalnoj i lokalnoj razini“ koji provode MRRFEU i OECD, a financiran je iz Norveškog financijskog mehanizma.

Središnja tema 3. foruma za dijeljenje znanja je bila „Jačanje regionalne otpornosti o odnosu na demografske trendove“. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) i OECD su organizirali dvodnevni forum o teritorijalnom utjecaju demografskih promjena u Hrvatskoj i kako se regije najbolje mogu prilagoditi tome kako bi potaknule gospodarski rast i osigurale dobrobit građana..

Forum, koji je dio projekta “Poboljšano strateško planiranje na regionalnoj i lokalnoj razini u Hrvatskoj”, ima je dvije funkcije:

  1. Stvaranje prilika za dijalog i razmjenu mišljenja između hrvatskih nacionalnih, regionalnih i lokalnih donositelja politika o trenutačnom stanju i izazovima demografskih promjena na regionalni razvoj.
  2. Olakšavanje učenja iz nacionalne i međunarodne dobre prakse te identificiranje inovativnih alata kako bi sve razine vlasti mogle implementirati strategije za ublažavanje i/ili prilagodbu promjenama u demografiji.

Na forumu su, uz sudjelovanje nacionalnih stručnjaka i stručnjaka OECD-a, sudjelovali i predavači iz Italije, Švicarske i Finske koji su predstavili uspješne primjere suočavanja demografskim izazovima, sudjelovali kao i predstavnici Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.