Zahvaljujući projektu FIRESPILL – ‘Poticanje poboljšane reakcije prekograničnih hitnih službi i prevencija katastrofa povećanjem sigurnosne razine’ vatrogasci Šibensko-kninske županije dobili su zapovjedno-komunikacijsko vozilo vrijedno 450.000 eura, koje će pomoći u što učinkovitijem rješavanju prirodnih katastrofi, kao i onih nastalih ljudskim djelovanjem.
 

Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik, pojasnio je kako nova, suvremena oprema funkcionira te kolika je njena važnost za vatrogastvo, ne samo Šibensko-kninske županije, već i šire.

– Nabavljena je komunikacijska oprema kojem je opremljen županijski vatrogasni centar i to suvremenim komunikacijskim sustavom, a dio opreme je u komunikacijskom vozilu. Također, vatrogasne postrojbe su dobile ručne i prijenosne radio uređaje za sam rad na terenu. Naime, komunikacija je tako neovisna o svim drugim sustavima, interna komunikacija je zaštićena, puno bolje možemo raditi i komunicirati, što se već pokazalo na terenu pri padu helikoptera u kanjonu Čikole. Komunikacija je zatvorena, nitko joj ne može pristupiti s vanjske strane bez određenih certifikata, a sva se radio komunikacija snima tako da se sve može koristiti za daljnju analizu ili bilo kakve postupke, ako su potrebni – kazao je Dukić.

Drugi dio opreme vezan je za spašavanje s dubina, odnosno visina kojim su opremljene Javne vatrogasne postrojbe Šibenika i Vodica. Posebno je značajna na nesigurnim terenima kako bi na što sigurniji način svi unesrećeni bili izvučeni. Zadnji dio opreme je namijenjen Drnišu i Kninu – kompresori za punjenje izolacijskih boca koje vatrogasci koriste u svakodnevnim aktivnostima.

Značajno je naglasiti kako je, do projekta FIRESPILL, samo u Šibeniku bila centralna jedinica za punjenje boca, a sada se nalaze i u Kinu i u Drnišu, čime vatrogasci dobivaju dragocjeno vrijeme potrebno za intervencije.

Oprema je, kako govori Dukić, već bila u funkciji, a objasnio je i kako može biti od značaja i čitavom hrvatskom vatrogastvu.

– Naša oprema je standardna, koriste je sve vatrogasne postrojbe. Ona je unificirana i može se koristiti u svim dijelovima Republike Hrvatske. Zapravo ju možemo jednostavno prebacivati i dostavljati, jer je kompatibilna. Opet ću spomenuti pad helikoptera u kanjonu Čikole iako se nesreća dogodila na području Drniša, tu su uskočile i Državna intervencijska postrojba, Javna postrojba s područja grada Šibenika i to upravo zato što je naša oprema kompatibilna i može se koristiti svugdje – objašnjava.

Dukić se osvrnuo i na prošlogodišnju protupožarnu sezonu te količinu opreme za požarišta, a kao najteže iskustvo izdvojio je požar na području Zatona i Rasline.

– Požar koji se dosta brzo širio, velika opožarena površina i to je jedno od teških iskustava. Ono što nam je bilo najvažnije, nitko od ljudi nije ozlijeđen niti je bilo smrtno stradalih. Samo vatrogastvo je svake sezone u nekom novom izazovu, bez obzira na to radi li se o požaru ili o tehničkim intervencijama. Uvijek imamo dovoljan kapacitet opreme, ali kad se radi o ekstremnim situacijama poput tog prošlogodišnjeg požara, opreme manjka. Najčešće se radi o opremi koju trošimo na dnevnoj bazi, poput naprtnjača, koje često proslijedimo stanovništvu kod šumskih požara, a oni nam je rijetko vraćaju. Od sto naprtnjača, dvadesetak dobijemo natrag – kazao je.

Radni dan vatrogasca u sezoni znači dežurstvo od 0 do 24 sata.

– Trudimo se biti uspješni kod svake akcije, pa u sezoni imamo snage koje su pripravne i u dežurstvu, kao i one koje su u pričuvi, koje se vrlo brzo mogu odazvati kada smo na požarištu. Sve ovisi o fazi požara, ali kad uđemo u samo požarnu sezonu, od 1. lipnja do 30. rujna, mi smo u standbyu 24 sata. Ne samo za požare, već i za tehničke intervencije. Iz stanja mirovanja dođemo u veliko opterećenje u nekoliko sekundi – pojašnjava.

Vatrogasne postrojbe Šibensko-kninske županije, sukladno zakonskoj regulativi, uvijek su spremne pružiti pomoć drugim županijama.

– Kad se to zatraži, bez obzira o kakvoj se nepogodi radi i gdje god se treba ići, naši vatrogasci odlaze pomoći. Razlika u opremi je vrlo mala, sve je unificirano pa s našom opremom možemo kompatibilno raditi. Naši vatrogasci kontinuirano rade, odrađuju vježbe i simulacije te se unaprjeđuju i usavršavaju. Nadamo se da ćemo u budućnosti kroz projekt FIRESPILL, u Regionalnom centru Vučevica produbiti i poboljšati specijalnosti koje bi vatrogasci iz naše županije prolazili – dodaje.

Prognozirati novu protupožarnu sezonu je teško, no Dukić kaže kako su dosad imali sreće s vremenskom prognozom.

– Do današnjeg dana imali smo dosta kišovito razdoblje koje nam ide u prilog, ali uvijek moramo biti spremni na sve. Vegetacija je dosta bujna, ovisno o vremenskim prilikama i pitanje je kakvo će nas vrijeme čekati u ostatku ljeta. Pri kraju smo lipnja i moram kazati kako zasad imamo mali broj požara, situacija je trenutno dosta dobra, no moramo čekati srpanj i kolovoz kada temperature rastu, pušu vjetrovi i velike su vrućine. Mi ćemo dati sve od sebe da se ne dogodi prošlogodišnja sezona, ali sve je jako teško prognozirati – rekao je.

Evo što svaki građanin može napraviti kako bi pomogao vatrogascima u borbi protiv požarnih katastrofa.

– Pridržavajte se osnovnih mjera zaštite od požara i suzdržite se od paljenja vatre na otvorenom prostoru. Ako roštiljate, pazite da bilo kakav vrući predmet i lug ne bacate u makiju, a ukoliko primijetite bilo kakvu opasnost, zovite vatrogasce na 193 jer će najbliža vatrogasna postrojba brzo izaći na teren i ukloniti opasnost – zaključuje Dukić. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)