Vatrogasci Šibensko-kninske županije vrijedno se pripremaju za protupožarnu sezonu, a zahvaljujući projektu FIRESPILL nabavljena je suvremena oprema – zapovjedno-komunikacijsko vozilo vrijedno 450.000 eura, koje će pomoći u učinkovitijem rješavanju prirodnih katastrofa, kao i onih nastalih ljudskim djelovanjem.

Ovo napredno vozilo opremljeno je informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za učinkovitiju koordinaciju svih službi na terenu. Postavljene su TETRA stanice, generator, radio-odašiljač, satelitski pristup internetu te kamera na teleskopskom stupu, a sve u svrhu veće efikasnosti u borbi protiv požara.

S nadom da će nadolazeća sezona biti mirna i bez stvarnih katastrofa, važno je znati kako su vatrogasci sigurni i imaju suvremenu opremu, što će im olakšati obavljanje svih zadataka pred njima.

Ovim projektom je napravljen značajan iskorak u opremanju službi i pomoći sigurnosti, ne samo naše županije, već i šire. Veliki je to doprinos kompletnom vatrogastvu Republike Hrvatske.

Nažalost, svjedoci smo klimatskih promjena koje uzrokuju toplija ljeta i suha razdoblja, što pogoduje nastanku požara, kao i uništavanju šuma, odnosno ”pluća Zemlje”. Zanimljivo je da oko polovine kopnene površine Hrvatske zauzimaju šume koje su najveći saveznik čovjeka u borbi protiv klimatskih promjena.

Kako bismo sačuvali naše šume i raznolikost biljnih i životinjskih vrsta, iznimno je važno krenuti od sebe i biti iznimno oprezan. Jer – mala iskra lako može dovesti do velike katastrofe.

Prijašnje protupožarne sezone donijele su mnogo vrijednih iskustava, a pred početak nove važno je ponoviti ključne savjete kojih se možemo pridržavati baš svi, kao odgovorni građani.

Izbjegavajte paljenje vatre na otvorenom i bacanje opušaka. Uklonite granje, raslinje i korov kako bi se izbjegla još veća katastrofa. Nemojte podcjenjivati male požare i uvijek provjerite jeste li sve poduzeli kako ne bi nastao požar. Ako ste odlučili boraviti u prirodi, osvrnite se iza sebe i provjerite postoji li potencijalna opasnost.

Ako se uz sve mjere predostrožnosti požar ipak dogodi, nazovite 193 ili 112 te oslobodite pristupne prilaze požarištu, jer mala iskra često dovodi do velike katastrofe. Čuvajmo šume, jer one su naša pluća.

Svake godine u Hrvatskoj gore šume i naši otoci, a šteta se broji u milijunima, najčešće zbog nepažnje čovjeka. Svaki je požar različit i neusporediv te je iznimno teško predvidjeti što će se dogoditi. Zato je važno imati suvremenu opremu i spremne vatrogasce, a projekt FIRESPILL iznimno je vrijedna pomoć u borbi protiv požarnih katastrofa.

Podsjetimo, projekt FIRESPILL – „Poticanje poboljšane reakcije prekograničnih hitnih službi i prevencija katastrofa povećanjem sigurnosne razine“ strateški je prekogranični projekt financiran sredstvima Europske unije kroz program Interreg Italija – Hrvatska. Projekt je vrijedan 16.492.799,60 eura, a provodi ga Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije u suradnji sa 15 hrvatskih i talijanskih partnera.