12. i 13. prosinca 2022. godine, u gradu Termoli u Italiji održani su sastanci Jadranskog savjetodavnog odbora (eng. AAC – Adriatic advisory board) i Upravnog odbora projekta (eng. SC – Steering Committee) u sklopu strateškog projekta ARGOS kojeg Razvojna agencija provodi od travnja 2020. godine.

Glavne teme sastanaka bile su odobrenja dokumentacije nastale provedbom projekta – studija, protokola i priručnika te provjera statusa svih ostalih projektnih aktivnosti koje se trebaju dovršiti do kraja provedbe, odnosno do kraja lipnja 2023. godine.

Uz predstavnike vodećeg partnera regije Friuli Venezia Giulia, sastancima su prisustvovali predstavnici svih 13 partnera iz Hrvatske i Italije.

Dogovoreni su okvirni datumi održavanja projektnih događanja koja će se u prvoj polovici sljedeće godine organizirati u Hrvatskoj: razmjene znanja i iskustava hrvatskih i talijanskih ribara i uzgajivača te završne konferencije projekta u lipnju 2023. godine u Dubrovniku kao i datum održavanja sljedećeg sastanka Upravnog odbora projekta koji će biti održan u veljači 2023. godine u Šibeniku.

Inače, projekt ARGOS je započeo 1. travnja 2020. a trajat će do 30.06.2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 5.725.155,00 EUR dok je iznos sufinanciranja iz EU fondova 4.866.381,75 EUR, odnosno 85%., od čega je budžet Razvojne agencije 308.700,00 EUR-a sa vlastitim sufinanciranjem u iznosu od 46.305,00 EUR.

Razvojna agencija je partner na projektu kao predstavnik Šibensko-kninske županije, a nositelj projekta je regija Friuli Venezia Giulia (Italija).

Ostali partneri su: Italija – regija Veneto, regija Emilia Romagna, regija Marche, regija Molise, regija Puglia; Hrvatska – Istarska županija, Primorsko-goranska županija, Zadarska županija, RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Dubrovačko-neretvanska županija, zatim znanstveno-istraživačke institucije: Institut za biološke resurse i morske biotehnologije (IRBIM) u Anconi i Institut za ocenografiju i ribarstvo (IZOR) u Splitu, uz predstavnike Ministarstva poljoprivrede i šumarstva obiju zemalja.

Projekt je fianciran iz Programa Interreg Italija – Hrvatska te je definiran kao strateški projekt.