Razvojna agencija ŠKŽ je upravo završila s nabavom interpretacijske opreme (smjerokaza, totema, interaktivnih tabli, grafika i instalacija) za uspostavu edukativne staze „Murterske vedute“ koja će doprinijeti oživljavanju lokaliteta poluotoka Gradine i predstavljanju bogate povijesti i baštine otoka Murtera.

Oprema je vrijedna oko 160 tisuća kuna, a financira se iz prekograničnog projekta Razvojne agencije „Take it Slow”.

Poseban naglasak ovog projekta stavljen je na oživljavanje i opremanje mikro-turističkih destinacija upravo u cilju pružanja podrške lokalnim zajednicama u zaštiti i promicanju prirodne i kulturne baštine te hvatanju u koštac s utjecajem turizma.

Na području mikro-destinacije poluotoka Gradina je prije pet godina uređena i prva arheološka plaža u Hrvatskoj duga dvjestotinjak metara koja je smještena na arheološkom lokalitetu Colentuma, antičkog grada koji je svoj procvat doživio najvjerojatnije u 1. stoljeću naše ere za vrijeme vladavine rimskog cara Nerona i Vespazijana.

Ova plaža je jedina takva u Hrvatskoj, a objedinjuje povijest, arheologiju, oceanografiju te kulturni, sportski i rekreativni turizam.