Dana 26. svibnja 2021. godine održana je prva od tri radionice na temu pametne specijalizacije u zelenom, pametnom i održivom turizmu  u okviru projekta TAKE IT SLOW. Radionicu je preko Zoom platforme organizirao projektni partner Sveučilište u Zadru s ciljem širenja znanja i primjera dobre prakse u pametnoj specijalizaciji u zelenom, pametnom i održivom turizmu.

Sudionici radionice imali su priliku pratiti prezentacije od strane gospođe Ivane Maletić iz Europskog revizorskog suda (ECA) i gospodina Alfredo de Liguori iz Regionalne turističke agencije PUGLIAPROMOZIONE. Gospođa Maletić održala je prezentaciju na temu „Pametna specijalizacija kao osnova za razvoj lokalnih zajednica“, u kojoj je objasnila pojam pametne specijalizacije, prolazeći kroz elemente kao što su definiranje pametne specijalizacije, njezine glavne značajke, S3 principi te koraci u razvoju strategije. Gospodin Alfredo de Liguori predstavio je kampanju #WeareinPuglia koja je usmjerena na promicanje autentičnosti i identiteta regije Puglia u Italiji kao načina stvaranja održive potražnje u turističkoj praksi. Kroz ovu kampanju regija Puglia se na kreativan način promovirala kao odredište koje njeguje jedinstvenost i identitet regije, s ciljem održivog razvoja turizma i diverzifikacije na turističkom tržištu.

Snimku radionice možete pogledati na YouTube kanalu TAKE IT SLOW projekta putem poveznice.

Sljedeće dvije radionice na temu zelenog, usporenog i održivog turizma održat će se 24. lipnja 2021. i 7. srpnja 2021. godine.

Projekt „TAKE IT SLOW“ osmišljen je s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao održive, zelene i pametne europske turističke regije kroz uspostavu lanca vrijednosti u turizmu prema načelima pametne specijalizacije. Temelji se na istraživanju načina života kao spoja materijalne i nematerijalne, kulturne i prirodne baštine u suradnji sa znanstvenicima i lokalnom zajednicom kao velikim izvorom znanja. Aktivnosti projekta uključuju uspostavu prekogranične platforme za upravljanje kvalitetom jadranske regije, uspostavu pametnog strateškog okvira za inovativne destinacije, proizvode i usluge jadranske regije te poboljšanje dostupnosti prirodne i kulturne baštine regije, upravljanje projektom i komunikaciju.

Nositelj projekta „TAKE IT SLOW“  je Dubrovačko-neretvanska županija, a partneri na projektu uz Javnu ustanovu Razvojna agencija Šibensko-kninske županije su i Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Sveučilište u Zadru, Istarska županija, Autonomna regija Friuli Venezia Giulia, Regije Veneto, Emilia-Romagna, Marche, Abruzzo i Molise, Konzorcij javnog teatra Puglia i pridruženi partner Regija Puglia.

Ukupan proračun projekta „TAKE IT SLOW“  koji je prijavljen i odobren kroz strateški poziv programa INTERREG Italija-Hrvatska 2014-2020 iznosi 3.764.695,71 €, od čega su 85 posto sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a za Javnu ustanovu Razvojna agencija Šibensko-kninske županije na raspolaganju je 287.481,00 €. Projekt je započeo 01. lipnja 2020. i traje do 31.12. 2022. godine.

Za više informacija o projektu posjetite:

Službena stranica projekta TAKE IT SLOW

Twitter

Facebook

Instagram

YouTube