Osim teorijske nastave, u sklopu edukacija održana je i praktična nastava u stakleniku koji se nalazi u Srednjoj školi Lovre Montija u Kninu. Polaznici su tako u praksi učili posijati sjeme raznog ljekovitog i aromatičnog bilja: mente, timijana, origana, smilja i matičnjaka. Osim uzgoja presadnica iz sjemena, naučili su i kako pravilno vegetativno razmnožiti biljku pomoću reznica. Uz pomoć predavača napravili su reznice lavande, ružmarina i kadulje te su ih stavili u stiroporske kontejnere sa supstratom da se zakorijene. Polaznici su usvojili znanje na koji način zalijevati i prskati biljku u stakleniku te koje uvjete treba zadovoljiti da bi biljka uspješno rasla. Također, učili su i o sadnji ljekovitog i aromatičnog bilja: koje alate koristiti pri sadnji, na koje razmake saditi biljke, u koje godišnje doba i slično.

Terenska nastava u destileriji tvrtke “Smilje”

U sklopu terenske nastave polaznici edukacija projekta ”Ja želim raditi” posjetili su destileriju tvrtke Smilje koja se nalazi u Kistanjama. Polaznici su na terenu stekli praktična znanja o uzgoju i procesu prerade aromatičnog bilja. Svi sudionici imali su priliku okušati se u žetvi smilja, i to srpom i škarama.

Tijekom terenske nastave polaznici su imali prilike i čuti zanimljivosti o preradi smilja, te su iz prve ruke vidjeli kako se odvaja eterično ulje od vode u firentinskoj posudi. Eterično ulje smilja s ovih prostora je iznimne kvalitete i traženo je u svijetu pa je ova praktična nastava doprinijela njihovom znanju o ovoj vrsti aromatičnog bilja, kao i o procesu prerade.