Ante Dujić je mladi poljoprivrednik i poduzetnik iz sela Ićeva u skradinskom zaleđu, vlasnik istoimenog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. OPG je osnovao 2016. godine, a primarno se bavi uzgojem zaštićene vrste primorsko-dinarskih magaraca i prodajom ljekovitog magarećeg mlijeka.

Iako je trenutno orijentiran isključivo na uzgoj magaraca, Ante intenzivno radi na širenju farme. Tako je nedavno bio u Francuskoj pokrajini Cantal gdje je dogovorio direktan uvoz petnaest krava prvoklasne mesne pasmine Salers. Glavni proizvod bi trebale biti mlade junice namijenjene daljnjem rasplodu.

Za ovu, za mladog čovjeka, prilično specifičnu djelatnost, Ante se odlučio sasvim slučajno. Kako je inače zaljubljenik u prirodu i životinje, najprije je kupio jednog magarca kao ljubimca, što ga je i dodatno se zainteresiralo za tu vrstu. S vremenom je spoznao i ljekovita svojstva magarećeg mlijeka i odlučio je nabaviti više grla. Trenutno ima ukupno 11 magaraca, od toga 8 ženskih i 3 muška magarca.

Glavni proizvod koji nudi tržištu je magareće mlijeko, koje je od davnina prepoznato po svojim ljekovitim svojstvima u liječenju kašlja, astme, bronhitisa te općenito dišnih puteva. Mlijeko djeluje i kao prirodni antibiotik te osnažuje imunitet.

Tržište koje pokriva je područje Šibensko-kninske i dijela Splitsko-dalmatinske županije, a kupcima nudi i svakodnevnu dostavu.

Ante se u svojem poslovanju susreće sa brojnim izazovima i problemima, a najveći je preopširna i prekomplicirana administracija. Svake godine se uvode novi formulari koji mladom poduzetniku samo kompliciraju svakodnevno poslovanje. Smatra da bi najbolji način na koji država/lokalna samouprava može pomoći poduzetnicima bio upravo rasterećenje istom.

I za kraj, poruka koju bi Ante uputio mladim poduzetnicima i svima koji se u budućnosti namjeravaju baviti poduzetništvom jest da pokušaju izaći iz svoje zone komfora i ne dopuste da ih današnje društvo sputava u pokušaju da rade ono što vole. Baš naprotiv, neka iskoriste dostupnu tehnologiju i znanja za razvoj i napredak društva.

Kontakt: 098 939 7972

Facebook: Magareće mlijeko OPG “Dujić”