Studijski posjet Fundaciji za istraživanje i tehnologiju (FORTH) je tijekom 4. i 5. lipnja 2019. godine na grčkom otoku Kreta okupio desetak predstavnika javnog sektora uključenih u provedbu europskog projekta „SHIPmEnTT – Jačanje procesa zaštite intelektualnog vlasništva i transfera tehnologije u sektoru plavog rasta“ financiranog iz programa ADRION. Studijskom posjetu su uz predstavnike Javne ustanove razvojna agencija Šibensko-kninske županije, prisustvovali predstavnici razvojnih agencija, gospodarskih komora i instituta za transfer tehnologije iz Grčke, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Slovenije.  

Direktor Znanstveno-tehnološkog parka Kreta, Artemis Saitakis je sudionike projekta SHIPMENTT upoznao s poviješću i radom FORTH-a koji predstavlja mrežu istraživačkih instituta, centara za transfer tehnologije, sveučilišta i tehnoloških parkova te je kao takav od strane Europske komisije ocijenjen najboljim među svim istraživačkim centrima i sveučilištima u Grčkoj. Gospodin Saitakis je naglasio angažman FORTH-a na istraživačkim projektima i komercijalizaciji inovacija u što su se sudionici studijskog posjeta mogli uvjeriti obilaskom Znanstveno-tehnološkog parka. Inače, FORTH je i u svim komparativnim evaluacijama provedenim od strane različitih međunarodnih odbora tijekom proteklih 20 godina rangiran kao najbolji istraživački centar u Grčkoj.

Posjet Fundaciji za istraživanje i tehnologiju (FORTH) je drugi studijski posjet u sklopu projekta SHIPmEnTT nakon kojeg je održan sastanak projektnih partnera gdje se govorilo o aktivnostima planiranim u predstojećem periodu. Naime, tijekom narednih mjeseci će se održati niz aktivnosti usmjerenih pružanju podrške poduzetnicima u području zaštite intelektualnog vlasništva, transfera tehnologije i internacionalizacije poslovanja. Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije koja je partner u provedbi projekta, planira do kraja godine organizirati edukacije i javna događanja namijenjena poduzetnicima koji posluju u području „plavog rasta