Danas, 12. ožujka 2024. godine, u prostorijama ABC-a održana je 5. sjednica Otočnog partnerstva Šibensko-kninske županije.

Sjednicu je vodio predsjednik Otočnog partnerstva, župan dr.sc. Marko Jelić, a prisustvovao je 21 član/predstavnik otočnih zajednica koji izravno sudjeluju u odabiru ulaganja i kreiranja smjerova razvoja za svoje otoke.

Nakon Teritorijalne strategije za razvoj otoka Šibensko-kninske županije za razdoblje 2021. – 2027. godine (dalje: TS) koja je usvojena na 3. sjednici Otočnog partnerstva Šibensko-kninske županije, usuglašeni su stavovi oko podjele alokacije od 15,9 mil €. Članovi Otočnog partnerstva su na 4. sjednici Otočnog partnerstva glasali za projekte koji će se prijaviti na predpoziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Nakon što je pred-poziv objavljen, Jedinica za praćenje teritorijalne strategije je izvršila bodovanje projektnih prijedloga te se na današnjoj 5. sjednici Otočnog partnerstva glasalo za projektne prijedloge i davala suglasnost za iste.

Predstavljeni su projekti, popis mogućih prijavitelja i projektnih prijedloga za prioritetno financiranje u okviru ITP-a. Otočno partnerstvo je informirano o načinu bodovanja i broju bodova ostvarenom po svakom projektu te je nakon toga uslijedilo glasanje nakon kojeg je jednoglasno usvojen prijedlog Jedinice za praćenje TS-a.

Financirati će se projekti iz 4 glavna područja ulaganja, odnosno:

  • unaprjeđenje poslovne i javne infrastrukture na otocima;
  • održivo upravljanje, očuvanje i korištenje otočnog prostora;
  • valorizacija kulturne baštine i razvoj kulturnih usluga na otocima te
  • poticanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energija na otocima.

Inače, Otočno partnerstvo daje suglasnost za svaki projekt koji se planira financirati iz Teritorijalnog Programa (ITP) na otocima u sastavu županije.