Jučer je u Industrijsko-obrtničkoj školi u Šibeniku održana je završna konferencija projekta REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ARS MECHANICA. Predstavnica Industrijsko-obrtničke škole – nositelja ovog projekta i projektna koordinatorica gđa. Mirjana Škugor iznijela je rezultate projekta, a prisutni su bili i projektni partneri: predstavnici Šibensko-kninske županije na čelu sa županom dr.sc. Markom Jelićem, predstavnici Tehničke škole Šibenik te ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije koja je pružala tehničku pomoć u pripremi samog projekta, ali i u njegovoj cjelokupnoj provedbi u posljednih 5 godina.

U sklopu projekta provedene su i Horizontalne politike Europske unije te je ugradnjom lifta omogućena pristupačnost prostorima RCK osobama s invaliditetom, a poltika održivog razvoja provela se zelenom javnom nabavom i ugradnjom visoko energetski učinkovitim sustavom podnog grijanja i stropnog hlađenja dizalicama topline s ventilacijom s rekuperacijom topline. Time će RCK ARS MECHANICA postati jedina strukovna obrazovna ustanova u RH s energetski najučinkovitijim sustavom grijanja/hlađenja.

Radionice i praktikumi opremljeni su opremom renomiranih svjetskih proizvođača vodeći računa da se zadovolje potrebe obrazovanja u deficitarnim zanimanjima kao i da je usko vezano uz obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Instalirana oprema služit će za izvođenje radioničkih vježbi i praktične nastave za učenike i odrasle polaznike, za edukaciju nastavnika, ali i studenata. Kroz projekt su opremljene radionice za autolimariju, limariju i bravariju, radionica za automehatroniku i dijagnostiku, radionica za autooptiku i vulkanizerstvo, radionica za brodomehaniku, radionica za zavarivanje, praktikumi za pneumatiku, hidrauliku i mehatroniku te za strojarske instalacije.

Opremljeni prostori i radionice RCK koristit će se za pripremu i provođenje natjecanja učenika, provođenje praktičnog dijela pomoćničkih i majstorskih ispita, provođenje obrazovanja odraslih kroz formalne i neformalne programe, prezentacije i edukacije za gospodarstvene subjekte i dr.

Provedene su edukacije za više od 160 odgojno-obrazovnih djelatnika u područjima načina rada s osobama s invaliditetom, prilagodbi programa za učenike s teškoćama, zapošljavanju osoba s invaliditetom, inkluziji i dr.

Projekt „Regionalni centar kompetentnosti – ARS MECHANICA“ usmjeren je na unaprjeđenje infrastrukture i opremanje novog Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) u podsektoru strojarstva, tzv. šibenskog Importannea, koji će pokrivati potrebe čak triju županija – Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske, a prostire se na površini od 1.760,00 m2, u blizini željezničkog kolodvora u Šibeniku. 
Financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u iznosu od 3.980.334,73 eura. Nositelj projekta je Industrijsko-obrtnička škola Šibenik, dok su projektni partneri Šibensko-kninska županija  i Tehnička škola Šibenik.