U sklopu projekta Pružanje visokokvalitetnih usluga za malo i srednje poduzetništvo u Šibensko kninskoj županiji, Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, između ostalih usluga koje nudi poduzetnicima, pruža i usluge promocije na našoj web stranici te facebook stranici agencije.

U ovu svrhu smo na web stranici otvorili posebnu rubriku „Poduzetnički kutak“ u kojem ćemo na mjesečnoj bazi objavljivati nekoliko kratkih članaka o pojedinim poduzetnicima, gdje će isti dati par osnovnih informacija o svom poduzeću, djelatnosti sa kojom se bave, problemima sa kojima se susreću u svakodnevnom poslovanju.

Prednost prilikom korištenja ovih usluga imaju poduzetnici početnici, žene poduzetnice, poduzetnici sa invaliditetom te poduzetnici koji posluju na slabije razvijenim područjima naše županije.

Poziv sa kratkim upitnikom je objavljen na našoj web stranici, stoga pozivamo sve zainteresirane poduzetnike da nam se jave na ante.maric@rra-sibenik.hr ili mob 091/316-5892.

NOEMI SLASTICE vl. Srđana Pažanin

Prvi poduzetnik tj. poduzetnica koju ćemo predstaviti je mlada šibenska slastičarka Srđana Pažanin i njezin obrt Noemi slastice.

Srđana je obrtu dala naziv prema hebrejskoj riječi  Noemi ili Naomi  koja u prijevodu znači nešto slatko, nešto lijepo, ugodno.

Obrt za proizvodnju slastica je osnovan krajem 2017. godine, a sama slastičarna je započela sa radom sredinom 2018. godine. Lokacija obrta je na Šubićevcu u ulici bana Josipa Jelačića 2A.

Osnovna djelatnost obrta je izrada torti i slastica po narudžbi te komadnih slastica i keksića koje prodaju svakodnevno u vitrini.

Iako je više od deset godina radila u različitim poduzećima u svojoj struci kao diplomirani ekonomist, Srđana se od malena željela baviti slastičarstvom. Napokon je 2013. godine skupila hrabrosti te se odlučila prekvalificirati  i početi živjeti svoj djevojački san proizvodnje slastica. Nakon nekoliko godina skupljanja iskustva, te rada u vrhunskim restoranima, hotelima i slastičarnama odlučila je povezati iskustvo, ljubav i strast prema proizvodnji slastica i pokrenuti vlastiti posao.

U početku je zamišljeno da glavna djelatnost obrta bude isključivo proizvodnja torti i slastica po narudžbi, a komadne slastice su stavili u prodaju kako bi vidjeli reakciju kupaca. Obzirom na iznimno pozitivnu reakciju tržišta intenzivno razmišljaju o dodatnoj lokaciji za prodaju, dok bi proizvodnja i dalje ostala na postojećoj lokaciju na Šubićevcu.

Glavno ciljano tržište obrta Noemi je šire područje grada Šibenika, te postupno cijela županija.

Najveći izazovi u dosadašnjem poslovanju su bili uglavnom birokratske prirode, tako da se otvorenje razdužilo puno više od očekivanog. Konkretni problemi su vezani za nemogućnost dobivanja svih informacija na jednom mjestu, šetanje od ureda do ureda, dobivanje polovičnih informacija i sl.

Prema Srđaninim riječima država bi mogla pomoći mladim poduzetnicima na način da pojednostavi birokraciju, da na jednom mjestu dobiju sve potrebne i potpune informacije. Također smatra da bi svim ugostiteljima svakako bilo značajno smanjenje stope PDV-a.

I za kraj poruka koju Srđana upućuje mladim poduzetnicima jest da uvijek treba inzistirati na kvaliteti kao glavnoj karakteristici proizvoda jer to kupci u konačnici znaju prepoznati i cijeniti.

Poželimo i mi Srđani i njenom timu uspješnu plovidbu poduzetničkim vodama.