Velika posjećenost prve radionice „Mala škola maslinarstva – rezidba i cijepljenje“

  04.03.2023, 00:06h   •     RA Admin

U organizaciji Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, u Vodicama je održana prva edukativna, praktična i terenska radionica posvećena rezidbi maslina s naglaskom na ishranu masline.

Na radionici na kojoj je bio prisutan velik broj zainteresiranih maslinara, ali i šire javnosti, dr.sc. Šime Marcelić, asistent na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, predstavio je rezidbu na rod, ali se osvrnuo i na samu regenerativnu rezidbu kojom se odstranjuju velike grane na maslini. Isto tako, predstavljeni su glavni uzgojni oblici masline (polikonična vaza i slobodna vaza), kao i koji su razlozi održavanje forme samog uzgojnog oblika, razlike između rodne i izrođene grane te vodopije.

Primjerom se pokazala razlika između rodne i izrođene grane te vodopije. Što se tiče gnojidbe dao se naglasak na važnost korištenja komine, ostataka od rezidbe i ostalih organskih gnojiva, ali i istaknulo da temelj svake gnojidbe mora biti analiza tla i lista kako bi se smanjio negativni utjecaj na okoliš prekomjernom gnojidbom.

Radionica se održala u okviru prekograničnog projekta Razvojne agencije ŠKŽ „TAKE IT SLOW“ (engl. Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow) čiji je cilj brendirati Jadransku regiju, način života te njena prirodna i kulturno-povijesna bogatstva i vrijednosti, a kojeg Razvojna agencija provodi u konzorciju s 12 partnera s hrvatske i talijanske strane jadranske obale. Budući da je cijeli projekt, ali i predmetna aktivnost usmjerena prema poticanju kulture prehrane, gastronomije i stila života kroz održive turističke proizvode i usluge, Šibensko-kninska županija se usmjerila prema ekološkoj poljoprivredi i proizvodnji, osobito s obzirom na suvremeni način života i povećanu potražnju za ekološkim proizvodima.

Krajem ožujka/početkom travnja planirana je i druga terenska radionica Cijepljenje ili navrtanje maslina s fokusom na osnovne razloge cijepljenja masline. Radionice će se održati ovisno o vremenskim uvjetima te za točan termin i vrijeme održavanja pozivamo vas da pratite službene stranice Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

“Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow” (TAKE IT SLOW) strateški je turistički projekt vrijedan više od 3,7 milijuna eura, sufinanciran (85%) iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Vodeći partner je Dubrovačko-neretvanska županija, a projektni partneri su Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Sveučilište u Zadru, Istarska županija, PROMOTURISMOFVG, Regija Veneto, Razvojna agencija Regije Marche, Regija Molise, Javni teatar Apulije – Regionalni konzorcij za umjetnost i kulturu, Regija Emilia-Romagna, Regija Abruzzo i Regija Apulija. Projekt je osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne, održive, pristupačne i slow prekogranične turističke destinacije.”

Službena stranica projekta TAKE IT SLOW

Twitter

Facebook

Instagram

YouTube

 

Copyright © 2012-2023 • Razvojna agencija Šibensko-kninske županije • Sva prava pridržana • Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja