Održana konferencija "Zdravlje za sve"

  15.05.2023, 11:45h   •     RA Admin

Prošli petak, 12. svibnja, Razvojna agencija Šibensko-kninske županije je povodom obilježavanja Dana Europe u sklopu svog projekta "Europe Direct Šibensko-kninske županije" organizirala konferenciju pod nazivom "Zdravlje za sve".

Konferencija je obuhvaćala nekoliko prezentacija na temu zdravstva, uključujući i projekt "Centar zdravlja Šibensko-kninske županije" čiji je cilj objedinjavanje zdravstvenih usluga na području naše županije, digitalizacija zdravstvenih ustanova i upotreba modernih tehnologija u zdravstvu. Tim povodom, Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, govorio je o EU regulativi koja se trenutno priprema a čiji je cilj bolje upravljanje digitalnim podacima u zdravstvu kako bi se unaprijedila zdravstvena usluga pacijenata.

Također, ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, Mira Lepur, predstavila je prisutnima projektu ideju "Centra zdravlja" čija se realizacija planira na prostoru bivše vojarne u Šibeniku, a koji bi na jednom mjestu obuhvaćao sve zdravstvene, medicinske, socijalne i rehabilitacijske usluge čime bi se znatno olakšao pristup i omogućio veći stupanj efikasnosti liječenja.

O mogućnostima financijske realizacije ovako velikog projekta, prisutnima je govorila Anna Koziel, viša specijalistica za zdravstvo iz Svjetske banke, koja je prezentirala iskustva Svjetske banke u provedbi sličnih projekata te primjere dobre prakse iz drugih zemalja.

U konačnici, konferencija je završila panel raspravom na temu zdravlja, na kojoj su sudjelovali:

  • Tomislav Sokol - hrvatski zastupnik u EU parlamentu.
  • Željko Burić - Gradonačelnik Grada Šibenika
  • Kristijan Stipaničev - Ravnatelj Opće bolnice ŠKŽ
  • Aleksandar Džakula - Medicinski fakultet Zagreb.

Na panelu se raspravljalo o mogućnostima realizacije projekta "Centra zdravlja" te izazovima s kojima se zdravstveni djelatnici susreću u svom svakodnevnom radu. Gradonačelnik Grada Šibenika objasnio je što bi za građane značila realizacija projekta "Centra zdravlja" i zašto se radi o strateški važnom projektu. Ravnatelj Opće bolnice ŠKŽ istaknuo je neprilagođenost bolnice modernim standardima u pogledu njene starosti i paviljonskog rasporeda te izazovima s kojima se susreću tijekom turističke sezone kada se broj pacijenata višestruko povećava. Profesor Džakula iznio je strategiju i prioritete Ministarstva u smislu ulaganja u ovakav projekt, dok je g. Sokol predstavio slične primjere dobre prakse na EU razini.

Za više informacija posjetite web Europe Direct-a ŠKŽ: http://www.europe-direct-skz.eu/clanci/prosli-petak-odrzana-konferencija-zdravlje-za-sve/866.html

 

Copyright © 2012-2023 • Razvojna agencija Šibensko-kninske županije • Sva prava pridržana • Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja