Odobreno 13,4 milijuna kuna za električne brodove!

  13.07.2021, 12:55h   •     RA Admin

Kao jednu od aktivnosti poticanja čistijeg prometnog sustava, Fond je prošle godine objavio poziv za sufinanciranje brodova na električnu energiju i vodik. S do 40% odnosno maksimalno do 10 milijuna kuna se sufinancirala izgradnja ili kupnja putničkih, teretnih i javnih brodova. Cilj je programa bio smanjiti korištenje fosilnih goriva i emisije štetnih plinova i iz brodskog prometa.

Za sufinanciranje je ukupno prihvaćeno 5 projekata tvrtki koje su sufinanciranje zatražile za izgradnju putničkih brodova na električnu energiju. Ukupna vrijednost projekata je 33,5 milijuna kuna, a Fond je za njihovu provedbu osigurao 13,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava. U Fondu su tako jučer potpisani Ugovori o sufinanciranju. Tom su prilikom i s korisnicima dogovoreni svi koraci buduće suradnje, uključujući i pitanja oko dinamike provedbe i dokumentiranja projekata. Nakon potpisa Ugovora, korisnici imaju rok od 2 godine za izgradnju plovila, a u svom vlasništvu će ih morati zadržati barem 3 godine.

Korištenje modernih tehnologija i alternativnih goriva doprinijet će ne samo dekarbonizaciji brodskog prometa, nego i većoj kvaliteti okoliša, ali i turističke ponude na području naše obale. Dodatno, elektrifikacijom kraćih linija može se utjecati i na lokalni razvoj korištenja obnovljivih izvora energije. Upravo zato je poticanje ovakvih projekata u planu i u nadolazećem razdoblju, a sve u skladu s aktualnom energetsko-klimatskom politikom Hrvatske.

Više detalja možete pronaći na poveznici.

Odobreno 13,4 milijuna kuna za električne brodove!

 

Copyright © 2012-2021   •   Razvojna agencija Šibensko-kninske županije   •   Sva prava pridržana   •   Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja