Uspješno započela predavanja posvećena uzgoju, preradi i promociji ljekovitog bilja

  10.01.2023, 13:25h   •     RA Admin

U organizaciji Razvojne agencije Šibensko-kninske županije i Grada Vodica u ponedjeljak, 09. siječnja započela su predavanja u okviru projekta TAKE IT SLOW o uzgoju, preradi i promociji ljekovitog bilja te voća i povrća koje uspijeva na području Dalmacije.

 

Predavanja i radionice su započele uvodnom konferencijom predstavljanja projekta čiji je cilj brendirati Jadransku regiju, način života te njena prirodna i kulturno-povijesna bogatstva i vrijednosti.

Putem niza predavanja i radionica koje će se održati do početka veljače, tri puta tjedno i to ponedjeljkom, srijedom i petkom od 17 do 19 u Vodicama (Gradska vijećnica) želi se promovirati bavljenje održivom poljoprivredom u Dalmaciji, educirati građane, buduće i sadašnje proizvođače bilja, voća i povrća o mogućnostima uzgoja, prerade, plasmana i uporabe biljaka, zatim, povezati proizvođače s prerađivačima i turističkim sektorom te u konačnici doprinijeti promociji i pozicioniranu ovog sektora u cijeloj Jadranskoj regiji.

Predavanja su otvorenog tipa, besplatna za sve zainteresirane, a bit će interaktivna te će sadržavati brojne primjere iz prakse popraćene video i foto prezentacijama.

Glavni predavač, prof. dipl. ing. agr. Goran Vitanović, vlasnik OPG-a „Art of Essence“, aktivni je promotor ekološkog uzgoja i permakulture, a od 1996. godine se bavi uzgojem i preradom povrća, voća, maslina i smilja, kao i izradom eteričnih ulja divljih biljaka. 

Projekt „TAKE IT SLOW“ osmišljen je s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao održive, zelene i pametne europske turističke regije kroz uspostavu lanca vrijednosti u turizmu prema načelima pametne specijalizacije. Razvojna agencija Šibensko-kninske županije u sklopu projekta je između ostalog uspostavila, odnosno opremila muzej na otvorenom „Murterske vedute“ na području Općine Murter-Kornati.

Raspored predavanja i radionica do 03. veljače 2023., svaki ponedjeljak, srijeda i petak od 17.00 do 19.00 sati.

Srijeda, 11.01.2023.

Čišćenje i čuvanje sjemena

Petak, 13.01.2023.

Sve o kompostiranju i korištenju komposta

Ponedjeljak, 16.01.2023.

Gnojidba, svi tipovi gnojiva i načina apliciranja, uključujući i zelenu gnojidbu, kompostni čaj s aero pumpama i odabranim mikroorganizmima te mikoriza, zatim, pravljenje i apliciranje vlastitog biognojiva, prije svega, tekućeg gnojiva od koprive, gaveza i preslice

Srijeda, 18.01.2023.

Gliste kao bića za preradu biomase, glistenjaci kao gnojivo (uzgoj, prosijavanje, čuvanje, upotreba...)

Petak, 20.01.2023.

Vrste supstrata i tipovi tla - kako samostalno pripremiti supstrat (koji supstrati su se pokazali u praksi najbolji za uzgoj povrća, sadnica, tekstura, ph vrijednosti, mješavine...

Ponedjeljak, 23.01.2023.

Sve o korovima (zašto su neki korovi poželjni, a neki manje poželjni, oni su i indikatori u kakvom je stanju tlo i mikro klima)

Srijeda, 25.01.2023.

Zajedničko planiranje i osmišljavanje vrta - cvijeće, sklad vrta, magnet za oprašivače, odnosi među biljkama (zajedničko crtanje više vrsta miješanih vrtova i stavljanje u odnose i balanse: boje, oblike, veličine, mirise, brojeve zastupljenosti, omjere i rasporede i dr., priča o fito hormonima, aromatičnim mirisima koji djeluju i na ljude i na druge biljke)

Petak, 27.01.2023.

Bio pripravci koje možemo kupiti, ali i napraviti od bilja i minerala

Ponedjeljak, 30.01.2023.

Ritmovi i ciklusi u prirodi i kod vrtlarenja te mjesečev kalendar

Srijeda, 01.02.2023.

Biodinamička poljoprivreda

Petak, 03.02.2023.

Permakultura

 

Copyright © 2012-2023 • Razvojna agencija Šibensko-kninske županije • Sva prava pridržana • Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja