10 milijuna kuna bespovratnih sredstava za obnovu višestambenih zgrada u Varaždinu

  23.12.2015, 11:22h   •     MEDIAN Admin

U Varaždinu je završena energetska obnova prve dvije višestambene zgrade od ukupno 11 kojima je u 2015. godini odobreno 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Fonda. Predstavnici Fonda sudjelovali su na obilježavanju završetka projekta obnove dvije zgrade sa 62 kućanstva uz predstavnike suvlasnika, izvođača radova, upravitelja i ostalih koji sudjelovali u realizaciji.

Energetskom obnovom ove i prošle godine obuhvaćeno je 366 višestambenih zgrada u Hrvatskoj, za što je odobreno 150 milijuna kuna sufinanciranja iz Fonda. Time će se omogućiti bolji uvjeti života, manja potrošnja energije i manji troškovi za gotovo 9.500 kućanstava. 

Zgrade u Hrvatskoj troše više od 40% energije, a njihova potrošnja kontinuirano raste. Zbog loših energetskih svojstava odnosno gotovo nikakve toplinske zaštite, imaju velike toplinske gubitke i nužna im je cjelovita obnova. Upravo kako bi se potaknula cjelovita obnova kroz programe koje provodi Fond moguće je osigurati bespovratna sredstva za sve korake energetske obnove: energetski pregled i certificiranje, izradu projektne dokumentacije za projekt obnove i sam proces obnove te, dodatno, za ugradnju uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije (kalorimetre ili razdjelnike) i regulaciju. Za te je projekte u 2015. godini odobreno sufinanciranje za više od 2.200 višestambenih zgrada.

 

Copyright © 2012-2023 • Razvojna agencija Šibensko-kninske županije • Sva prava pridržana • Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja