Proteklog tjedna sudjelovali smo na 2. sastanku projektnih partnera u sklopu provedbe projekta AZA4ICE.

Sastanci su se održavali u Španjolskoj, u predivnom gradu Cadiz, u periodu 4. – 6. lipnja, a predvodili su ih predstavnici Sveučilišta u Patrasu (Grčka), vodeći partneri.

Sastancima su prisustvovali predstavnici gotovo svih projektnih partnera, koje čini konzorcij od ukupno 11 predstavnika različitih institucija iz 8 različitih europskih mediteranskih zemalja (Grčka, Italija, Španjolska, Francuska, Hrvatska, Bugarska, Crna Gora i Portugal).

U području Mediterana, ribarstvo i akvakultura ključni su socioekonomski pokretači tisućljećima, osiguravajući sredstva za život i temelj mediteranske prehrane. Akvakultura je još uvijek ključni gospodarski sektor za ovo područje, ali se suočava s mnogim izazovima:

nedostatak strategija za održivi razvoj i niski kapaciteti javnog sektora, linearni poslovni modeli, kompliciran pravni okvir, nedostatak dijaloga između dionika, ograničen pristup prostoru i sl.

Sveobuhvatni izazov održivosti akvakulture se zajednički rješava u projektu AZA4ICE, posebno u obalnim i unutarnjim vodama, gdje postoji veliki potencijal za lokalna kružna  gospodarstva i sustav potrošnje.

AZA4ICE potiče prijelaz na uključivo i kružno gospodarstvo u sektoru akvakulture, inovativnim prostornim planiranjem ekosustava i pristupu koji je temeljen na kružnim praksama u blizini obale i u unutarnjim vodama.

Projekt će okupiti dionike unutar sektora akvakulture kako bi oni povećali svoja znanje/vještine, razmijenili iskustva i surađivali u izradi svoje vizije i akcijskog plana za tranziciju sektora.

Akcijski planovi glavni su rezultat koji će koristiti javna tijela, privatni sektor i akademska zajednica.

Pristup AZA4ICE temelji se na postojećem znanju partnera i uključuje povećanje kapaciteta razmjenom prekograničnih iskustava. AZA4ICE je projekt pionir koji predlaže prostornu kružnu akvakulturu, planiranje i testiranje u blizini obale i u unutarnjim vodama nadilazeći postojeću praksu akvakulturnog djelovanja.

Projekt se financira putem prekograničnog programa Interreg Euro-MED, a u provedbi je do kraja rujna 2026. godine.