Dana 24. lipnja 2021. godine održana je druga od tri radionice na temu pametne specijalizacije u zelenom, pametnom i održivom turizmu  u okviru projekta TAKE IT SLOW. Radionicu je preko Zoom platforme organizirao projektni partner Sveučilište u Zadru s ciljem širenja znanja i primjera dobre prakse u pametnoj specijalizaciji u zelenom, pametnom i održivom turizmu.

Sudionici radionice imali su priliku prisustvovati predavanju koje su pripremile gđa Iva Tolić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose i gđa Maša Klemenčić iz Slovenske turističke zajednice. Prvo izlaganje održala je gospođa Tolić na temu „Inovacije u održivom turizmu“. Objasnila je koncept održivog turizma, što inovacije u turizmu uglavnom uključuju, ali također je dala primjere najboljih praksi inovacija u održivom turizmu u svijetu, u EU i Jadransko-jonskoj regiji. Nadalje, objasnila je kako je COVID-19 kriza utjecala na poduzetničke inovacije u turizmu, ali također je dala neke smjernice o tome kako se inovacije mogu poboljšati i bolje primijeniti u turizmu.

Gospođa Maša Klemenčić održala je prezentaciju na temu „Zeleni i butik proizvodi u slovenskom turizmu“. Govorila je o Strategiji održivog rasta slovenskog turizma 2017. – 2021. koja ima za cilj poboljšati prepoznatljivost i imidž zemlje, održivi rast i veću dodanu vrijednost. Gospođa Klemenčić opisala je glavna načela zelene filozofije i korake koje je trebalo poduzeti za zelenu transformaciju Slovenije. Unutar ove transformacije, Slovenija je primijenila Zelenu shemu slovenskog turizma, s Nacionalnim programom za razvoj održivog turizma, programom certificiranja i oznakom za destinacije i pružatelje usluga – Slovenia Green. Kao rezultat kontinuiranog istraživanja tržišta, Slovenska turistička zajednica također je započela s primjenom slovenskog branda jedinstvenih iskustava i certifikata, koji predstavlja kolekciju jedinstvenih, autentičnih iskustava vrhunske kvalitete, podržavajući priču o zelenom butiku Slovenija i I feel Slovenia marka.

Snimka radionice dostupna je na službenom YouTube kanalu TAKE IT SLOW i može se pogledati ovdje.

Treća radionica pametne specijalizacije na temu zelenog, sporog i održivog turizma održat će se 7. srpnja 2021. godine putem platforme Zoom.

Projekt „TAKE IT SLOW“ osmišljen je s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao održive, zelene i pametne europske turističke regije kroz uspostavu lanca vrijednosti u turizmu prema načelima pametne specijalizacije. Temelji se na istraživanju načina života kao spoja materijalne i nematerijalne, kulturne i prirodne baštine u suradnji sa znanstvenicima i lokalnom zajednicom kao velikim izvorom znanja. Aktivnosti projekta uključuju uspostavu prekogranične platforme za upravljanje kvalitetom jadranske regije, uspostavu pametnog strateškog okvira za inovativne destinacije, proizvode i usluge jadranske regije te poboljšanje dostupnosti prirodne i kulturne baštine regije, upravljanje projektom i komunikaciju.

Nositelj projekta „TAKE IT SLOW“  je Dubrovačko-neretvanska županija, a partneri na projektu uz Javnu ustanovu Razvojna agencija Šibensko-kninske županije su i Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Sveučilište u Zadru, Istarska županija, Autonomna regija Friuli Venezia Giulia, Regije Veneto, Emilia-Romagna, Marche, Abruzzo i Molise, Konzorcij javnog teatra Puglia i pridruženi partner Regija Puglia.

Ukupan proračun projekta „TAKE IT SLOW“  koji je prijavljen i odobren kroz strateški poziv programa INTERREG Italija-Hrvatska 2014-2020 iznosi 3.764.695,71 €, od čega su 85 posto sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a za Javnu ustanovu Razvojna agencija Šibensko-kninske županije na raspolaganju je 287.481,00 €. Projekt je započeo 01. lipnja 2020. i traje do 31.12. 2022. godine.

Za više informacija o projektu posjetite:

Službena stranica projekta TAKE IT SLOW

Twitter

Facebook

Instagram

YouTube