Završen projekt 'Putokaz do boljeg sutra'

  02.04.2021, 10:48h   •     RA Admin

Udruga Emedea je u suradnji s Razvojnom agencijom ŠKŽ, Udrugom Mladi u EU i Šibensko-kninskom županijom upravo završila Europski projekt naziva 'Putokaz do boljeg sutra' putem kojeg se gotovo 1 milijun kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda investiralo u obrazovanje, socijalno uključivanje i bolju zapošljivost ranjivih skupina u Šibensko-kninskoj županiji.

U projektu je sudjelovalo preko 60 osoba od kojih je 35 nezaposlenih po završetku edukacija dobilo verificirane certifikate za voditelje OPG-ova: za uzgajivače i prerađivače ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja te uzgajivače povrća. Također, 16 osoba prisustvovalo je edukacijama o jačanju tzv. mekih vještina i primjeni različitih vrsta komunikacija na tržištu rada.

- Uz to što jačamo znanje, kompetencije i vještine nezaposlenih na tržištu rada, stavljajući naglasak na sektor ljekovitog bilja, fitoterapije i aroma-terapije, razvijamo i cijeli jedan sektor koji ima izuzetan potencijal za zapošljavanje lokalnog stanovništva cijele Dalmacije - kaže Mira Lepur predsjednica udruge Emedea  i ravnateljica Razvojne agencije. 

- U Šibensko-kninskoj županiji je od 2014. do 2020. godine ugovoreno i provedeno više od 190 ovakvih i sličnih projekata ukupne vrijednosti od preko 590 milijuna kuna kojima se unaprjeđuje znanje i jačaju vještine i kompetencije ranjivih skupina. Samo je naša Razvojna agencija ŠKŽ sudjelovala u 8 ovakvih projekata ukupne vrijednosti gotovo 8 milijuna kuna, što je definitivno ostavilo traga i proizvelo pozitivan učinak na razinu obrazovanosti i zapošljivosti ljudskih resursa u županiji. Ako pogledamo statističke podatke,  u našoj županiji bilježimo više od 5 000 nezaposlenih osoba. Uzevši u obzir de 3,5 % stanovnika spada u ranjive skupine i prima zajamčenu minimalnu naknadu, a da osobe s invaliditetom čine oko 10% ukupnog broja stanovnika, ovakvi projekti orijentirani na najranjivije skupine definitivno pomažu u borbi protiv nezaposlenosti. Kako ih većinom provode udruge -  jačaju i civilno društvo u našoj županiji - kaže Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije.

- Ovaj naš projekt daje zamah i potporu razvoju OPG-ova na području naše županije jer pruža velike mogućnosti razvoja a predstavlja i priliku za samozapošljavanje svih polaznika edukacija. Ovo je zapravo „win-win“ situacija jer polaznici naših edukacija već sada rade, odnosno primjenjuju naučeno znanje i praksu  i surađuju s tvrtkama i OPG-ovima kod kojih su imali organiziranu praksu, a što je pokazatelj uspjeha. Jedan projekt je iza nas, a čeka nas još puno novih za provedbu, čemu se posebno veselimo - kaže Stipe Španja, voditelj projekta.

Projekt 'Putokaz do boljeg sutra' kojeg provodi Udruga Emedea s Razvojnom agencijom Šibensko-kninske županije i županijom, vrijedan je oko 1 milijun kuna te je u 100%-tnom iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Završen projekt 'Putokaz do boljeg sutra'

 

Copyright © 2012-2022 • Razvojna agencija Šibensko-kninske županije • Sva prava pridržana • Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja