Studijsko putovanje u Poljsku - u susret projektnoj suradnji s Poljskom

  11.09.2017, 11:36h   •     RA Admin

Poljska je najveći neto korisnik sredstava iz Europskih fondova, a što konkretnije znači da novac koji su Poljaci povukli iz Europskih fondova od 2004. g. kada su pristupili EU do danas, trostruko premašuje poljske doprinose uplaćene u EU proračun. Unutar razdoblja od dvije financijske perspektive (2004-2006.g. i 2007-2013.g.) Poljaci su povukli preko 82 miljarde eura za preko 180.000 projekata, a prosječna razina dobivenih novčanih sredstava u tom razdoblju iznosila je preko 2.000 eura po glavi stanovnika.

Da je tome tako imali su se prilike uvjeriti i predstavnici Razvojne agencije Šibensko-kninske županije te predstavnici 4 županijska grada: gosp Šupe (Šibenik), gđa Bosotin, (Vodice), gđa Merša (Knin), gđa Sučić (Skradin) koji su u okviru projekta „Tehnička pomoć u Šibensko-kninskoj županiji“ prošli tjedan boravili na petodnevnom studijskom putovanju u Šleskom vojvodstvu a kako bi se upoznali s primjerima dobrih praksi upravljanja EU projektima i uspostavili suradnju s Poljacima u za nas nekoliko strateških sektora.

U Šleskom vojvodstvu, inače jednom od ekonomski najrazvijenijih vojvodstava u južnoj Poljskoj, s preko 4.7 miljuna stanovnika i Katowicama, glavnom gradu vojvodstva i aglomeraciji od cca 2,5 milijuna stanovnika, proveli su se gigantski EU projekti najvećim dijelom iz područja urbanog razvoja i infrastrukture. Svoju uspješnost, Poljaci zahvaljuju, između ostalog i decentraliziranom sustavu upravljanja EU fondovima, odnosno modelu prema kojem se na regionalnoj razini (razini 16 poljskih vojvodstava) odlučuje o ciljevima i projektnim prioritetima te se raspisuju natječaji za projekte koje odgovaraju potrebama samog vojvodstva.

Postoji tako 16 operativnih programa, po jedan za svako vojvodstvo putem kojeg se financiraju specifični regionalni projekti te, 5 horizontalnih programa na razini države, putem kojih se financiraju projekti digitalizacije, infrastrukture i okoliša, pametnog rasta i tehničke pomoći lokalnoj samoupravi.

Jedan od najimpresivnijih recentnih integralnih projekata u Katowicama je zasigurno "Kulturna zona" (poljski Strefa Kultury) u samom srcu Katowica, obnovljena i izgrađena na prostoru bivšeg rudnika Katowice (Kopalnia Katowice) koja je danas, zahvaljujući revitalizaciji sufinanciranoj iz EU fondova - prestižno mjesto na kojem se spaja kultura i business. Dizajnerski uređena zona predstavlja građevine najboljih arhitekata današnjice, spaja moderno s povijesnim te obuhvaća Međunarodni kongresni centar, zgradu Nacionalnog poljskog radio-simfonijskog orkestra i Šleski muzej s konstrukcijom koja vodi u samo srce rudnika. Samo konstrukcija zgrade Nacionalnog poljskog radio – simfonijskog orkestra s koncertnom dvoranom površine od oko 7.000 m2 je primjera radi iznosila 65,8 milijuna eura, od čega je 85% iznosa financirano iz EU sredstava.

Ulaganjem u kulturnu, turističku, kongresnu i drugu urbanu infrastrukturu, Poljaci tako strateški povezuju pojedinačne projekte u integralne cjeline, a koji zatim doprinose atraktivnosti čitave regije regije, a samim time privlače različite kategorije posjetitelja. Poznati su također i po tehnološkim centrima, inovativnoj opremi u sektoru zdravstva, automobilskoj i metalnoj industriji, istraživanju i inovacijama.

Inače, predstavnici Razvojne agencije i županijskih gradova oduševljeni su prijemom, gostoprimstvom i stručnošću Poljaka. Održano je niz stručnih sastanaka od kojih i onaj s maršalekom šleskog vojvodstva, gosp. Wojciech Saługa-om, s gl. sekretarom maršalekovog ureda, inače izvršnog tijela regije u kojem je trenutno zaposleno preko 1.000 djelatnika, gosp. Krzysztof Dzierwa-om, s gosp. Andrzej Żylak-om, počasnim konzulom Republike Hrvatske u Poljskoj te s predstavnicima institucija koje javnim i privatnim dionicima pružaju podršku u pripremi i provedbi EU projekata.

Radionice su se odvile u izuzetno konstruktivnom i pozitivnom ozračju, a najavljuje se skora suradnja na zajedničkim projektima Europske teritorijalne suradnje. Predstavljena je i Šibensko-kninska županija, najnoviji EU projekti te prirodne, kulturno povijesne i gospodarske vrijednosti i potencijali regije.

Inače, Šibensko-kninska županija i župan Goran Pauk su još 2014.g. potpisali Sporazum o suradnji sa Šleskim vojvodstvom pa se tako posjetom župana prošle godine na konferenciji o pametnoj specijalizaciji u Katowicama, kao i ovom stručnom studijskom posjetom cijeli proces želi dodatno osnažiti i poduprijeti radom na zajedničkim projektima financiranim iz EU sredstava.

Studijsko putovanje u Poljsku organizirano je u sklopu aktivnosti Jačanja kapaciteta djelatnika Razvojne agencije u sklopu EU projekta Tehnička pomoć u Šibensko-kninskoj županiji. Nositelj projekta je Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Projekt je ukupne vrijednosti 1.411.535,15 kuna, provodi se kroz 30 mjeseci, a započeo je u listopadu 2016. godine. Prvenstveno, dobivena sredstva će se utrošiti za jačanje i razvoj mreže podrške potencijalnim prijaviteljima ESI fondova iz redova javnopravnih tijela Šibensko-kninske županije; županiji, gradovima, općinama i njihovim javnopravnim tijelima. Nositelj projekta je Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

 

Copyright © 2012-2018   •   Razvojna agencija Šibensko-kninske županije   •   Sva prava pridržana   •   Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja