Sretan Dan Europe uz irski soda kruh!

  09.05.2022, 11:13h   •     RA Admin

Sretan nam 09. svibnja - Dan Europe kojim se slavi mir i jedinstvo u Europi.
Ovaj datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije”, njegove ideje o novom obliku političke suradnje u Europi prema kojoj bi rat među europskim narodima bio nezamisliv. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.
 
Ovaj tjedan u suradnji s https://bakeme.com.hr/ posvetili smo europskim okusima u sklopu obilježavanja Dana Europe. Svaki dan donosimo 1 novi okus iz druge EU zemlje.
 
Prvi dan Europskog tjedna započinjemo irskim soda kruhom. Ovaj kruh će vas osvojiti na prvu, a osim što je gotov za manje od sat vremena i ne sadrži kvasac, prepun je okusa. 🥖
Sastoji se pšeničnog i integralnog brašna, malo soli, sode bikarbone i mlaćenice.
 
Jeste li znali da je Irska jedina zemlja na svijetu koja ima glazbeni instrument za svoj nacionalni simbol? Riječ je o harfi koja je poznati simbol Irske još od 13. stoljeća, a nalazi se i na današnjim euro kovanicama.
 
Želimo vam Sretan dan Europe uz ovaj poznati recept:
• 250 g glatkog brašno
• 250 g integralnog brašna po izboru (ja sam koristila pirovo integralno)
• pola žličice soli
• 1 žličica sode bikarbone
• 400 ml mlaćenice (stepke)
1. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje te ga obložite papirom za pečenje. Pobrašnite ga malo integralnim brašnom.
2. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite glatko i integralno brašno, sol i sodu bikarbonu. Sada dodajte mlaćenicu te nastavkom za tijesto ili kuhačom povežite sastojke. Po potrebi dodajte malo brašna.
3. Na dobro pobrašnjenoj podlozi prebacite tijesto. Formirajte kuglu tako da rubove tijesta stavite na sredinu. Okrenite tijesto tako da spojeni rubovi budu na donjoj strani kruha. Dlanovima lagano formirajte kuglu. Nožem napravite znak x na tijestu.
4. Tijesto prebacite na pripremljeni lim. Pecite 40-45 minuta.
5. Ohladite te poslužite uz namaze ili razna jela.
 
Recept možete pronaći i na Bakeme.com.hr blogu i na našem webu: http://www.europe-direct-skz.eu/stranice/novosti/2.html
Dobar tek!

 

Copyright © 2012-2022 • Razvojna agencija Šibensko-kninske županije • Sva prava pridržana • Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja