Seminar na temu održivog gospodarenja otpadom na mediteranskim otocima 26. rujna 2019., Šibenik i Zlarin

  19.09.2019, 15:16h   •     RA Admin

Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj, udruga Small Islands Organisation (SMILO) i Šibensko-kninska županija organiziraju seminar pod nazivom “Mediteranski otoci: živi laboratoriji za održivo gospodarenje otpadom? Razmjena iskustava između Francuske i Hrvatske”. Seminar će se održati 26. rujna 2019. godine u Šibeniku u Interpretacijskom centru katedrale Svetog Jakova (Multimedijalna dvorana Sv. Mihovila, Ulica kralja Tomislava 10, 22000 Šibenik). 

Mediteranski otoci istovremeno su osjetljivi i jedinstveni teritoriji. Nalazeći se na samom čelu kad je u pitanju utjecaj globalnih promjena, oni su često među prvima koji osjećaju razorne učinke klimatskih poremećaja ili ljudskih aktivnosti. U tom pogledu, nakupljanje otpada, kako na kopnu tako i u moru, predstavlja realnu prijetnju njihovim ekosustavima i održivosti njihova razvoja.

Specifičnosti gospodarenja otpadom na malim otocima (nedostatak prostora, udaljenost od postrojenja za obradu, nedostatak lokalne infrastrukture, značajne sezonske razlike u količini otpada kojeg treba zbrinuti) prisilile su otočke donositelje odluka i upravitelje na definiranje inovativnih rješenja kako bi se osiguralo održivo gospodarenje otpadom i s ekološkog i s ekonomskog stajališta.

Jesu li stoga ova područja postala idealni laboratoriji za eksperimentiranje kako bi se testiralo inovativne projekte i ubrzalo kružno gospodarstvo? Kako promovirati otoke bez plastike? Kako smanjiti količinu otpada preventivnim pristupom? Kako promovirati i provoditi učinkovita rješenja za kompostiranje? Kako pratiti promjene mentaliteta?

Ovo su neka od pitanja na koja bi ovaj događaj trebao dati odgovore kroz izlaganja francuskih i hrvatskih stručnjaka iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Europske federacije za kružno gospodarstvo, Europske banke za obnovu i razvoj te Programa Ujedinjenih naroda za okoliš. Bit će također predstavljeni značajni projekti koji su razvijeni i provedeni od strane lokalnih vlasti i predstavnika civilnog društva.

Osiguran je simultani prijevod na hrvatski i francuski jezik.

Svaj dolazak potvrditi najkasnije do 24. rujna 2019. godine i to putem e-maila: g. Djuro Zifra, djuro.zifra@diplomatie.gouv.fr

# Dokument: Format: Veličina:
Program seminara docx 165.43 KB
Seminar na temu održivog gospodarenja otpadom na mediteranskim otocima  26. rujna 2019., Šibenik i Zlarin

 

Copyright © 2012-2020   •   Razvojna agencija Šibensko-kninske županije   •   Sva prava pridržana   •   Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja