Razvojna agencija u partnerstvu s Udrugom EMEDEA postala kontakt točka Europske komisije za Šibensko-kninsku županiju!

  21.05.2021, 10:53h   •     RA Admin

Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije je 01. svibnja ove godine u partnerstvu s Udrugom EMEDEA, nakon uspješno evaluirane prijave, odlukom Europske komisije, postala dio europske mreže EUROPE DIRECT centara Europe, odnosno informacijski centar Europske komisije za Šibensko-kninsku županiju.

Tom prilikom, održana je panel rasprava na temu "Utjecaj Europskih politika na regije i lokalnu samoupravu u Hrvatskoj" s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, gosp. Ognian Zlatevom, voditeljicom službe Kreativne Europe pri
Ministarstvu kulture i medija, gđa Anerom Štopfer te ravnateljicom Razvojne agencije ŠKŽ, Mirom Lepur.

Ovim projektom, vrijednim oko milijun kuna provesti će se aktivnosti informiranja o europskim politikama u razdoblju do 2025. godine. Dobili smo odgovornost, ali i zadovoljstvo. Regionalni koordinatori su i inače bili u toj ulozi, prije pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a sada s Europskom komisijom, povezivali smo lokalnu s nacionalnom razinom, a sada regionalnu s europskom razinom - kazala je Lepur.


Početkom svibnja ove godine s radom je započelo 420 Europe Direct centara u Europskoj uniji uključujući 10 centara u Hrvatskoj. Svoje aktivnosti provoditi će do kraja 2025., a svojim djelovanjem omogućiti ljudima u svim pa i u onim najudaljenijim dijelovima Europe da se upoznaju s funkcioniranjem Europske unije, njezinim politikama i vrijednostima.


- Šibensko-kninska županija je oduvijek bila europski orijentirana, čemu svjedoči i članstvo našeg župana pri Europskom odboruu regija, a Razvojna agencija Šibensko-kninske županije je članica tijela RegHub, gdje pratimo implementaciju europskih politika na terenu - dodala je ravnateljica. Uloga i zadaće EUROPE DIRECT centara znatno su modernizirane u odnosu na prethodne generacije centara na način da će se u nadolazećem razdoblju puno više potencirati dijalozi s građanima i različiti oblici interakcije, posebice u okviru Konferencije o budućnosti Europe.
Razvojna agencija Šibensko-kninske županije kao nositelj Europe Directa za našu regiju u suradnji s Udrugom EMEDEA planira organizaciju čitavog niza informativnih i društvenih događaja za građane, poslovne subjekte i udruge na kojima će se predstaviti niz aktualnih tema relevantnih za regionalni i gospodarski razvoj Hrvatske i Europske unije.

 

Copyright © 2012-2022 • Razvojna agencija Šibensko-kninske županije • Sva prava pridržana • Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja