PROMOCIJA PODUZETNIKA Ugostiteljski obrt Tortessa - vl.Vesna Mrdeža

  27.03.2019, 09:31h   •     RA Admin

Naša današnja gošća u „Promociji poduzetnika“ jest Vesna Mrdeža, mlada šibenska poduzetnica, vlasnica slastičarne Tortessa.

Tortessa je slastičarna u kojoj je glavni naglasak stavljen na domaće, dakle proizvodnja slastica na klasičan, domaći način, bez raznih praškova i aditiva. Vesna ponosno ističe da je „domaće“ ujedno najbitnija riječ u njezinom cijelom poduzetničkom pothvatu. Glavni proizvodi slastičarne Tortessa su torte i kolači za sve prigode: rođendane, vjenčanja, kršenja, pričesti. Osim ovog osmišljavaju i slatke stolove, printaju jestive pokrivke i sl. U sklopu slastičarne je i caffe bar u kojemu gosti mogu popiti tople ili hladne napitke i pojesti slastice koju imaju u dnevnoj ponudi.

Iako od mladosti radi kolače za rodbinu i prijatelje, odluka od otvaranju obrta nije došla preko noći. Vesna je na svome dosadašnjem profesionalnom putu prošla gotovo faze, od rada u potpuno drugoj struci, nezaposlenosti, prekvalifikacije, rada za druge poslodavce i na koncu otvaranja svoga vlastitog obrta. Ključan je bio jedan posjet Hrvatskom zavodu za zapošljavanje gdje je uvidjela mogućnost prekvalifikacije za slastičara. Odmah se prijavila te uspješno odradila i praktični i teoretski dio nastave.

Vesna je obrt otvorila u lipnju 2016. godine, u malom prostoru od 25 četvornih metara jer je to jedino u početku mogla financijski podnijeti. U ovoj početnoj fazi poslovanja dobrodošao je i poticaj za samozapošljavanje HZZ-a kojim je financirala kupnju dijela opreme.  Kako je posao rastao i postojeći prostor je postao premali, krajem 2018. godine sele su u puno adekvatniji prostor na Baldekinu, na adresi Stjepana Radića 42 B. Vesna također rado ističe da sve ovo ne bi bilo moguće bez velike podrške supruga i troje djece.

Iako je Šibenik i okolica primarno tržište na koje je usmjerena, sve više njezinih slastica završava u drugim županijama pa čak i u inozemstvu, najčešće kao pokloni rodbini i prijateljima za blagdane. Kaže da naši ljudi jednostavno preferiraju domaće, što je u inozemstvu praktički nemoguće naći.

Nedostatak vremena, nedostatak novca za daljnja ulaganja, brojni nameti od strane države su najveći izazovi sa kojima se susreće u svakodnevnom poslovanju. Osim samih poreza i doprinosa za koje smatra da su previsoki, tu su također dodatna davanja za razna članstva, zatim razne kontrole proizvoda, higijenski minimum, trošak sanitarnih knjižica i sl. Smatra da bi država smanjivanjem davanja, mogla djelovati poticajno za mlade poduzetnike kao što je ona. Poduzetnik bi više ulagao, samim time bi se povećao promet, mogao bi povećati plaće radnicima, a što bi u konačnici rezultiralo rastom cijelog gospodarstva.

I za kraj Vesna ima poruku za mlade poduzetnike i sve koji se namjeravaju baviti poduzetništvom “Ne bojte se rada!“ Treba od nekud krenuti, učiti, prikupljati znanje i iskustvo.

 

Copyright © 2012-2019   •   Razvojna agencija Šibensko-kninske županije   •   Sva prava pridržana   •   Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja