PROMOCIJA PODUZETNIKA Sassy hair salon (Sabljić Martinović j.d.o.o.) - Iva Sabljić Martinović

  13.05.2019, 10:58h   •     RA Admin

Tjedan započinjemo sa mladom poduzetnicom iz Zatona, Ivom Sabljić Martinović i njezinim frizerskim salonom Sassy Hair Salon.

Ivin poduzetnički put počinje 2018. kada u Zatonu otvara svoj vlastiti obrt. Obzirom da je do 2015. godine živjela u Zagrebu, dragocjeno iskustvo je stjecala u nekoliko zagrebačkih frizerskih salona.

Na ovu djelatnost se odlučila jer je kreativna i oduvijek se željela baviti nekom vrstom umjetnosti, stoga smatra da je njezina struka jednim dijelom umjetnost. Iako pruža sve vrste frizerskih usluga, ipak najviše voli koloracije i kreativna bojanja i šišanja, gdje njezina umjetnička crta najviše dolazi do izražaja. Iva ističe da je posebnost njezina salona odnos sa klijentom jedan na jedan, što znači da je u potpunosti posvećena samo jednom klijentu. Radi isključivo na narudžbe jer se jedino tako može u potpunosti  organizirati i poštivati vrijeme klijenta i svoje vlastito vrijeme.

Obzirom na sam karakter djelatnosti kojom se bavi, primarna tržišna orijentacija je lokalnog karaktera, tj. Zaton i okolica.

Najveći izazov sa kojim se susreće u svakodnevnom poslovanju je kako privući klijente. Naime Iva je otvorila salon bez svog kruga klijenata tj.  krenula je od nule, bez rezervnog plana, kako u šali voli reći „glavom kroz zid pa što bude“. Problemi u poslovanju su isti kao i kod drugih poduzetnika sličnih ili istih djelatnosti, a to je često nerazumijevanje klijenata u pogledu omjera cijene i kvalitete rada. Iva ističe da osim direktnih troškova koje ima u poslovanju, od najma prostora, režija, troškova materijala, edukacija i  njezin trud i rad također imaju svoju cijenu.

Također ističe probleme koji je cijeloj beauty&hair industriji stvorio Instagram, a to su nerealne želje klijenata i nezadovoljstvo cijenom i vremenskim periodom od dolaska u salon do rezultata. Potpuno je nerealno da je u današnje vrijeme moguće sve odmah i sada, i navodi primjer retuširanih fotografija kose ili video transformacije od nekoliko sati stavljene u 60 sekundi koje su stvorile veliki problem na našem tržištu. 

Iva smatra da bi država i lokalna/regionalna samouprava mogle olakšati poslovanje boljom regulacijom zakona za poduzeća sa jednim zaposlenim, organizacijom besplatnih radionica za male poduzetnike te objavom većeg broja natječaja za poticajna sredstva.

Poruka koju Iva upućuje mladima jest da odbace uniformiranost, da slijepo ne slijede trendove, da budu odvažni i jedinstveni. Također poručuje da ne vjeruju svemu što vide na internetu, a pogotovo Instagramu, te da budu otvoreni prema svijetu i tolerantni prema drugima.

 

Copyright © 2012-2019   •   Razvojna agencija Šibensko-kninske županije   •   Sva prava pridržana   •   Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja