PROMOCIJA PODUZETNIKA Obrt za usluge grafičkog dizajna F5 - vl.Franka Bujas

  26.03.2019, 09:45h   •     RA Admin

Obrt za usluge grafičkog dizajna, pomalo neobičnog imena F5, mlada šibenčanka Franka Bujas je otvorila u ljeto 2018. godine. Inače da pojasnimo za one koji ne znaju, ime obrta je nastalo prema tipki F5 na tipkovnici koja služi za refresh web stranice.

Grafički dizajn je način komunikacije između potrošača i proizvoda. Dobar dizajn utječe na cjelokupni dojam proizvoda ili usluge, daje mu prepoznatljivost i povećava vrijednost. Neke od područja koja obuhvaća su izrada vizualnih identiteta, plakata, letaka, etiketa, kataloga, web stranica.

Frankin profesionalni put započinje diplomom na Grafičkom fakultetu u Zagrebu. Obzirom da je već tijekom studija stjecala iskustvo kroz praktičan rad, odmah po završetku fakulteta zaposlila se u jednoj marketinškoj agenciji u Zagrebu. Nakon tri godine rada odlučuje se vratiti u rodni grad i otvoriti samostalni obrt.

Glavni proizvodi Frankinog obrta su izrada logotipa, vizitki, etiketa, plakata, kataloga, web stranica, raznih prezentacija i sl.

Osim što je po struci grafički dizajner za ovu određenu djelatnost se odlučila jer je prije svega kreativna i dinamična, a kako i sama kaže, ima i sreću da joj ide sasvim dobro.

Glavna tržišta na kojima posluje su osim grada Šibenika i Šibensko-kninske županije i grad Zagreb. Neki od klijenata sa kojima surađuje su Zavod za javno zdravstvo, City life, Arhitektonski ured Prostor, Upravni odbor za pomorstvo, promet i otočni razvoj. Obzirom na prirodu samog posla, i činjenicu da nije vezana isključivo na mjesto fizičkog boravka, Franka s vremenom planira i proširenje na druge okolne gradove.

Najveći izazov sa kojim se susreće u svakodnevnom poslovanju je činjenica da ljudi na žalost još uvijek ne cijene dovoljno ovu struku, stoga je teško kvalitetno vrednovati i naplatiti svoj rad. Osim toga, kada se i dogovori neka cijena, često se kasni sa isplatama, tako da uvijek postoji potencijalna nesigurnost.

Što se tiče uloge države u pomoći mladim poduzetnicima, Franka smatra da su poticaji za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odličan vjetar u leđa. Također hvali i inicijative institucija na lokalnoj/regionalnoj razini, konkretno aktivnosti Razvojne agencije Šibensko-kninske županije u promociji mladih poduzetnika te organizaciji raznih tematskih sastanaka i predavanja.

Mladima poručuje da se, kao i ona sama, nakon studija vrate u Šibenik, da se okušaju u poduzetništvu, da otvore svoja poduzeća, a ukoliko ne uspiju (a Franka misli da će upornim radom uspjeti), uvijek mogu otići vani.

www.f5studio.hr

 

Copyright © 2012-2019   •   Razvojna agencija Šibensko-kninske županije   •   Sva prava pridržana   •   Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja