PROMOCIJA PODUZETNIKA d.KABINET obrt za digitalni marketing i odnose s javnošću

  19.02.2020, 16:09h   •     RA Admin

Danijela Slavica, šibenska poduzetnica, vlasnica novootvorenog obrta za digitalni marketing i odnose s javnošću  „d.KABINET“ naša je današnja gošća u „Promociji poduzetnika“ Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

Iako je već nekoliko godina planirala otvaranje vlastitog obrta, sama odluka nije došla niti brzo niti lako te je dugo ispitivala sve prednosti i nedostatke svoje  poduzetničke ideje. Obrt je napokon otvorila 09.09. 2019. godine, te iako se datum čini simboličan, Danijela kaže da je sasvim slučajno ispalo tako.

Razmišljajući o načinu upuštanja u „poduzetničku avanturu“, Danijela je tražila mogućnost da „nosi  posao sa sobom“ te iz toga razloga nema, niti joj je potreban uredski prostor. O uslugama koje nudi uglavnom razgovara kod klijenta u uredu ili na kavi u gradu.  Budući da radi sama, fokusirana je na manji broj klijenata kojima se onda u potpunosti može posvetiti. Upravo je ta posvećenost klijentima ono što d.KABINET, čini drugačijim od ostalih agencija koje se bave pružanjem istih ili sličnih usluga.

Danijela se u digitalni marketing prebacila iz novinarstva tražeći  posao koji će biti gotovo jednako kreativan i izazovan kao posao kojim se bavila 20 godina, ali će joj dati više slobode. Pri tome, ne misli samo na slobodu koja se odnosi na sam sadržaj posla, već i na mogućnost da ne bude stalno na jednom mjestu (gradu, državi) ili zatvorena 8 sati dnevno u uredu, već da svoj posao radi od kud god joj padne na pamet.

Ovdje Danijela odmah dobronamjerno upozorava sve koji misle da biti „sam svoj šef“, znači gledati svijet kroz ružičaste naočale. U realnom poduzetničkom svijetu to, između ostalog, znači biti spreman raditi i 16 sati dnevno ako treba, te često biti hobotnica obavljajući svakodnevno više različitih poslova. Ali, kako sa osmjehom ističe, i najteži dani brzo prođu ako imate pozitivan stav. O svemu tome Danijela piše na svojoj web stranici u blogu https://dkabinet.com/2020/01/23/kako-postati-poduzetnik/

Usluge koje d.KABINET nudi su: postavljanje i vođenje poslovnih stranica na društvenim mrežama (Facebook, Instagram, LinkedIn), postavljanje stranica na platforme za iznajmljivanje smještaja (Booking, Airbnb), pisanje tekstova (web stranice, blogovi, PR članci), izrada vizuala (logotip, posjetnice, leci, plakati, vizuali za društvene mreže itd.) savjetovanje, edukacije, te online oglašavanje.

Ciljno tržište na koje se za početak Danijela  orijentirala je područje Hrvatske, a u fokusu joj je sektor turizma i ugostiteljstva, mada nije isključivo ograničena samo na tu djelatnost.

Kao i većini poduzetnika koji na tržištu „prodaju svoje znanje i sposobnosti“ tako se i Danijela suočava sa  izazovom kako formirati realnu cijenu svojih usluga. Pritom se često postavlja pitanje „koliko vrijedi i koliko se cijeni znanje u Hrvatskoj“, a također značajnu ulogu igra i visina davanja poduzetnika državi.

Danijela također upozorava na, još uvijek donekle, podcijenjen položaj žena poduzetnica u poslovnom svijetu u Hrvatskoj, iako su, kako kaže, većina njezinih klijenata (vlasnika i direktora poduzeća) muškarci sa kojima ima odličnu suradnju.

Što se tiče načina na koji bi država te regionalna i lokalna samouprava mogli pomoći poduzetnicima, Danijela smatra da jednako koliko bi država trebala pomoći poduzetnicima u vidu raznih edukacija,  seminara, radionica, zatim financijskih pomoći u vidu povoljnih kredita, javnih poziva, natječaja za bespovratna sredstva i sl., toliko bi se i sami poduzetnici trebali više potruditi oko međusobnog povezivanja i zajedničkog nastupa prema državi u traženju takvih vrsta pomoći. „Ako ne kucate na vrata, neće vam ih nitko otvoriti. Zar ne?“, naglasila je.

Danijela također ističe vrlo dobro osobno iskustvo sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, te njihovom mjerom za samozapošljavanje nezaposlenih osoba putem koje je dobila značajnu savjetodavnu podršku i financijsku  pomoć prilikom otvaranja obrta.Svoje iskustvo je podijelila u blogu gdje je detaljno opisala što je sve potrebno da biste ostvarili potporu i otvorili paušalni obrt, a koji možete pročitati u nastavku https://dkabinet.com/2020/01/23/pausalni-obrt-samozaposljavanje/ 

Poruka koju bi Danijela htjela uputiti javnosti i mladima jest da je danas jako važno raditi na stjecanju vještina i stalnom učenju. Diploma i životopis više nisu dovoljni, niti će vam garantirati radno mjesto, dobru plaću i uspješnu karijeru.  Jednostavno prihvatite činjenicu da na tržištu danas ne postoji sigurnost, kaže.

Svaku poslovnu ideju koja vam padne na pamet, ispitajte i provjerite njezinu održivost. Pronađite ono u čemu ste najbolji i budite uporni. Rezultati će doći. Ne postoje čuda, ali postoji mogućnost da vaš nekadašnji poslodavac u nekom trenutku postane vaš klijent. To se dogodilo meni i vjerujem da takvih uspješnih poduzetničkih priča u Hrvatskoj može biti još više! Zaključila je Danijela iz d.KABINET-a.

www.dkabinet.com

Facebook: D.kabinet

 

Copyright © 2012-2022 • Razvojna agencija Šibensko-kninske županije • Sva prava pridržana • Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja