PROMOCIJA PODUZETNIKA AQUA SUB j.d.o.o.-ANITA ŠKUGOR

  22.03.2019, 11:10h   •     RA Admin

Aqua sub je mala obiteljska tvrtka iz Brodarice čija je osnovna djelatnost podvodna gradnja i izvođenje svih vrsta podvodnih radova. Osim ovoga bave se i izlovom i prodajom prirodnih morskih spužvi.

Anita i njezin suprug su osnovali poduzeće 2016. godine prije svega iz ljubavi prema moru i podmorju, njegujući tradiciju spužvarstva na Jadranu, staru preko 300 godina.  Bave se izlovom, ručnom preradom, pakiranjem i prodajom prirodnih morskih spužvi. Ručnom preradom žele sačuvati kvalitetu spužve. Na taj način prerade jedna spužva im i do deset puta prođe kroz ruku. Posebnu pažnju pridaju načinu „berbe“ kako bi se spužve uvijek mogle obnoviti. Vještine i potrebno znanje prenose se s generacije na generaciju ronioca. Dubine na kojima rone dosežu i do 50 m. Njegovanjem ove tradicije kupcima omogućavaju dostupnost kvalitetne i neopisivo nježne, morske spužve iz dubina Jadranskog mora.

Jadranske spužve pakiraju zajedno sa ručno rađenim sapunima, pilinzima, mirisnim solima za kupanje u razne poklon pakete za djecu i odrasle. Anita kaže kako im je prvenstveno cilj očuvanje tradicije spužvarstva, načina berbe i ručne prerade spužvi kako bi kupcima uvijek mogli ponuditi prvoklasni proizvod. Zahvaljujući suradnji sa velikim brojem suvenirnica te izlaganjem na brojnim sajmovima njihovi proizvodi se mogu pronaći duž cijele Jadranske obale, otoka te unutrašnjosti Hrvatske. Osim Hrvatske, svoje proizvode izvoze i u zemlje EU. Zahvaljujući turističkoj sezoni i brojni strani turisti su otkrili njihove proizvode, te se sa oduševljenjem svake godine vraćaju po nove.

Nakon sezone izlova spužvi, tijekom zimskog perioda, bave se svim vrstama podvodnih radova, kao što su: izgradnja/obnova riva, ugradnja cijevi, kolektora, postavljanje pontona, izrada/stavljanje blokova itd.

Kao i mnogi drugi mali poduzetnici i Anita kaže da je jedna od većih zapreka sa kojima se susreću  količina papirologije sa kojom se trebaju boriti na svakodnevnoj bazi. Zbog opterećenosti i praćenja zakonskih regulativa, vođenja raznih evidencija, prikupljanja raznih papira  često im se dogodi da zapostave osnovni posao. Puno kvalitetnije bi bilo utrošiti vrijeme na preradu i prodaju spužvi te samim time jačanje lokalnog gospodarstva te otvaranje novih radnih mjesta. Smatra da bi država i lokalna samouprava mogla olakšati poslovanje malim poduzetnicima  prije svega rasterećenjem od preopsežne papirologije, a također i rasterećenjem od prevelikih poreza i raznih nameta.

I za kraj Anita poručuje da je radom i upornošću svaki cilj ostvariv.

www.aquasub.net

 

 

Copyright © 2012-2019   •   Razvojna agencija Šibensko-kninske županije   •   Sva prava pridržana   •   Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja