Potpora lokalnim i regionalnim medijima 2022.

  28.06.2022, 14:17h   •     RA Admin

Otvoren je poziv na dostavu prijedloga za Potporu lokalnim i regionalnim medijima s  rokom za predaju projektnih prijedloga 19. rujna 2022. godine u 23:59h.

Pružajući izravan izvor putem originalnog izvještavanja građanima, lokalni, regionalni i mediji zajednice igraju ključnu i vrijednu ulogu u društvu. Doprinose zdravlju demokracije i demokratskim vrijednostima držeći donositelje političkih odluka, nadležne i tvrtke odgovornima u trenucima donošenja odluka koje se tiču građana. Oni također građanima pomažu u participaciji u javnom životu i u donošenju informiranih odluka.

No, postojanje ovih medija u nekim dijelovima EU postalo je nesigurno. Novi oblici online potrošnje i modeli prihoda utječu na održivost i položaj lokalnih i regionalnih medija. Postojeća fizička prodajna mjesta nestaju, a troškovi fizičke distribucije se povećavaju. Online distribucija ima potencijal za smanjivanje troškova, no prihodi od oglašavanja, inače glavni prihodi lokalnih i regionalnih medija, tijekom pandemije  doživjeli su svoj nagli pad. S obzirom na povećani rizik na tržištu i otežanu mogućnost da se proizvedu raznolike i profesionalne lokalne vijesti, te pojavu tzv. „medijskih pustinja“, javna podrška lokalnim, regionalnim i medijima zajednice je ključna.

Ciljevi koji se žele ostvariti ovom potporom su prvo poboljšati znanje o pejzažu lokalnih, regionalnih i medija zajednice u EU. Buduće javne politike, kao i inicijative za financiranjem moraju se oslanjati na kvalitetne podatke. Drugo, podržati medije i inicijative koje informacijama opskrbljuju lokalne i regionalne zajednice, a čija je proizvodnja kvantitativno i/ili kvalitativno otežana. Na taj će način ti mediji postati održiviji, neovisniji i njihovo će postojanje biti sigurnije. Konačno, ova potpora trebala bi povećati medijski pluralizam, demokratičnost te pravo javnosti na informiranost.

Prihvatljivi prijavitelji su pravni subjekti (privatni ili javni) koji djeluju i registrirani su na području država koje sudjeluju u Programu. Na Poziv se može prijaviti samostalno ili u sklopu konzorcija.

Za ovaj Poziv osigurana su sredstva u ukupnom iznosu 1.990.000,00 Eura, a predviđeno trajanje podržanih projekta je od 15 do 18 mjeseci.

Više detalja na poveznici

Potpora lokalnim i regionalnim medijima 2022.

 

Copyright © 2012-2022 • Razvojna agencija Šibensko-kninske županije • Sva prava pridržana • Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja